Norská policie fatálně selhala: Dopřála střelci čas! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Norská policie fatálně selhala: Dopřála střelci čas!

V Norsku jsou od pátku na ulicích po zuby ozbrojení policisté, což tady rozhodně není zvykem... V klíčových chvílích ovšem norská policie fatálně selhala.
V Norsku jsou od pátku na ulicích po zuby ozbrojení policisté, což tady rozhodně není zvykem... V klíčových chvílích ovšem norská policie fatálně selhala. (Foto ISIFA.com, Profimedia.cz, EPA, ara)

Několik dní po krvavém útoku v Norsku začínají vyplouvat na povrch palčivé otázky. Ta zásadní zní: „Proč norská policie dorazila na ostrov Utöya tak pozdě?“ Anders Breivik (32) měl k dobru víc než hodinu času na to, aby postřílel 68 lidí, převážně účastníků tábora sociálnědemokratické mládeže.

„Pokud nemáte nic, co souvisí s útokem v Oslu, neblokujte linku,“ těmito slovy drahnou dobu odbývali pracovníci tísňové linky zoufalé děti, které volaly z ostrova. „Byli jsme tam rychle,“ kontruje ústy policejního šéfa Ansteina Gjengedala norská policie.

Jenže ono »rychle« znamenalo smrt pro desítky lidí! Nejen norská média se ptají, proč elitní policejní jednotka SWAT jela k ostrovu vzdálenému od Osla 45 kilometrů auty, čímž zbytečně ztratila čas, nemluvě o tom, že dalších téměř 20 minut sháněla člun! Proč nad ostrovem dřív tloukly listy helikoptéry norské televize, a ne policie?!

„Jediný vrtulník, který máme k dispozici, byl mimo Oslo,“ řekl Gjengedal. Hanbou policie je určitě skutečnost, že než se stačila rozkoukat, mládež zachraňovali turisté, kteří trávili dovolenou na pevnině. Jedním z nich je například Němec Marcel Gleffe (32), který do bezpečí dopravil 20 lidí. A další muž prý dokonce zachránil 40 – 50 lidí.

„Kdyby policie na místo dorazila o půl hodiny dřív, mohlo přežít o 30 mladých lidí víc,“ řekla bývalá norská ministryně spravedlnosti Anne Holtová.Na druhou stranu je třeba dodat, že Norsko je jednou ze tří evropských zemí, která nemá plně ozbrojenou policii.

O povolení použít střelnou zbraň musejí policisté podle zákona nejprve požádat svého šéfa. Okamžitý přístup ke zbraním mají jen policejní patroly. Zbraně jsou ale nenabité a uschované ve speciálním boxu v autě...

Julie Bremnesová (16) patří k těm, kdo páteční řádění šíleného střelce Breivika na ostrově Utöya přežili. Vyděšené děvče se stačilo se čtyřmi kamarády ukrýt ve skále, odkud posílalo textové zprávy své mámě Marianně, která umírala strachy doma. Jejich konverzaci nyní zveřejnil norský deník VG Nett.

ČAS: 17.10 h

✆ Julie: „Mami, řekni policii, ať si pospíší. Lidi tady umírají!!!“

✆ Matka: „Už jim volám. Přijedou. Můžeš mi pak zavolat?“

✆ Julie: „Ne. Řekni policii, že tu lítá šílenec, který střílí do lidí. Musí si pospíšit!“

✆ Matka: „Policie už o tom ví. Dejte nám pět minut, říkali.“

✆ Julie: „OK. Snažíme se zachránit.“

✆ Matka: „Rozumím, holčičko. Zůstaň v úkrytu, hlavně nikam neutíkej! Policie je určitě už na cestě, pokud tam už není. Vidíš nějaké zraněné nebo mrtvé?“

✆ Julie: „Schováváme se ve skále na pobřeží. Mám tě ráda, i když ti někdy odmlouvám. A nepanikařím. I když mám sakra strach.“

✆ Matka: „Já vím, holčičko. My tě máme taky moc rádi. Slyšíš ještě ty výstřely?“

✆ Julie: „Ne.“

ČAS: 18.15 h

✆ Julie: „Už je tu policie.“

✆ Matka: „Ten, co střílí, má na sobě uniformu! Buďte opatrní. Co se děje teď?“

✆ Julie: „Nevíme. Pořád střílí! Já ještě žiju...“

✆ Matka: „Díky Bohu!“

✆ Julie: „Čekáme na policii, až nás odtud dostane. Zůstaneme, kde jsme. Proč už ho nechytí?!“

✆ Matka: „Je tam prý protiteroristické komando. Už na tom dělají.“

✆ Julie: „OK.“

ČAS 19.01 h

✆ Julie: „Nevíš, jestli ho už zatkli?“

✆ Matka: „Napíšu ti to, holčičko, sledujeme televizi.“

✆ Matka: „Jsi tam?“

✆ Julie: „Ano. Nad námi krouží helikoptéry. Hledají lidi ve vodě.“

✆ Julie: „Je něco nového?“

✆ Matka: „Už ho chytili!“

1 h 25 minut: Tak dlouho policii trvalo, než zasáhla

17:00 Breivik začíná střílet.

17:26 Místní policejní stanice v oblasti Nordre Buserud, pod níž ostrov Utöya spadá, dostává oznámení o střelbě.

17:30 Oznamují to do Osla.

17:38 Formálně žádají o pomoc.

17:52 Policie čeká na člun.

18:09 Konečně se vydává k ostrovu. Nastává ale problém. Loď je přetížená a na chvíli se musí zastavit.

18:25 Policie je konečně na ostrově.

18:51 Za pomoci vrtulníku ochromuje Brevika slzným plynem a zatýká ho.

Trest za 76 mrtvých: Luxusní cela s TV a ledničkou!

Pobouření v Norsku vyvolal pouhý náznak toho, že by si Anders Breivik mohl po odsouzení odpykávat trest ve vězení Halden jižně od Osla. Loni otevřená věznice se totiž svým luxusem podobá spíše univerzitní koleji pro bohaté.

Každá cela má vlastní koupelnu a televizi, v objektu je posilovna, knihovna, kaple, učebna, fotbalové hřiště i nahrávací studio pro muzikálně nadané vrahy.

Cely pro 252 odsouzených jsou totiž paradoxně určeny jen těm nejtěžším zločincům, k nimž by Breivik nepochybně patřil. Maximální trest za vraždu je v Norsku odnětí svobody na 21 let, nově se ale objevila informace, že Breivik by mohl být obžalován ze zločinů proti lidskosti u kterých je maximální sazba až 30 let.

Obhájce: Je duševně chorý!

Breivikův obhájce se svého mandanta snaží chránit všemi možnými prostředky. Poslední pokus o zmírnění jeho trestu zněl takto: „Je duševně chorý! On za nic nemůže, je přesvědčen, že probíhá válka, a tudíž zabíjet musí a smí.“

Dlouhodobé spřádání plánů na krvavý útok ale duševní nemoci pachatele nenasvědčuje. Breivik prý také dokola opakuje, že celá operace probíhá podle plánu, údajně ale nemá informace, kolik životů zmařil.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.