Masový vrah Breivik jel k soudu: Jeho oči se smály... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Masový vrah Breivik jel k soudu: Jeho oči se smály...

Pobavený výraz masového vraha, jenž si od zadržení oholil vlasy, šokoval.
Pobavený výraz masového vraha, jenž si od zadržení oholil vlasy, šokoval. (Foto EPA, Reuters, ČTK/AP, Profimedia.cz)

Za zavřenými dveřmi včera hodinu po poledni stanul poprvé před soudním tribunálem v norském Oslu masový vrah Anders Behring Breivik (32), jenž během pátečního odpoledne připravil o život 76 lidí (na tolik včera počet obětí upřesnily norské úřady). »Zradils naši zemi!« nebo »Smrt! Zaslouží si smrt! Každý tady mu ji přeje!« pokřikoval rozběsněný dav postávající před soudní budovou, jen co se objevil opancéřovaný mercedes s espézetkou DK 90298, na jehož zadním sedadle terorista seděl. V červeném svetru a s pohrdavým pohledem, v němž se zračil smích... Vinu za masakr odmítl.

O tom, že slyšení, které trvalo 40 minut, proběhne za zavřenými dveřmi, rozhodla na poslední chvíli policie. Samotný Breivik přitom usiloval o veřejné slyšení.

„Měl dvě přání. Aby jednání proběhlo veřejně a aby si na ně mohl obléknout uniformu,“ potvrdil jeho advokát Geir Lippestad. Pravděpodobně se jednalo o černou vojenskou uniformu s odznakem lebky.

Policie však šíření jeho ultrapravicových názorů nedopustila a média do budovy nevpustila. Zčásti i proto, aby nedošlo k narušení probíhajícího vyšetřování a také kvůli bezpečnosti. Vždyť budovu vedle desítek televizních štábů a fotoreportérů obklíčily také šiky rozhorlených Norů!

A ti otevřeně volali po hlavě zrůdy, jež se dopustila největšího masakru v poválečné historii severského království.

Breivik v pátek odpoledne odpálil v centru Osla obří nálož, která usmrtila 8 lidí. O 90 minut později pak začal střílet ze samopalu na ostrově Utöya do dětí, které zde byly na letním táboře sociálně demokratické mládeže. Podle upřesněných informací pozabíjel 68 lidí; původní zprávy mluvily o 86 popravených... „

Terorista se už dříve ke svým činům přiznal, soudu ale zopakoval, že je nepovažuje za zločin. „Řekl, že věří, že jeho činy byly hrůzné, ale nezbytné. Nijak se nesnažil, aby mrtvých bylo co nejvíc,“ potvrdil Lippestad.

Jeho záměrem bylo očistit Evropu od imigrantů, zejména muslimů. Soudu rovněž bez bližšího upřesnění řekl, že v jeho organizaci existují další dvě buňky. Teror se tedy v mírumilovném Norsku může kdykoli opakovat.

Soud na Breivika uvalil prozatím 8týdenní vazbu (běhěm níž má v úplné izolaci), kterou bude zřejmě dál prodlužovat. Samotný proces totiž podle odhadů začne zhruba za rok!

Dostane za tu hrůzu alespoň »doživotí«?

Norský soudní systém nezná doživotí, natož trest smrti. Maximální doba pobytu ve vězení je 21 let a celý svět se hrozí: pro tak nebezpečného teroristu, jakým je Breivik, je to ale strašně málo!

Vždyť by z kriminálu vyšel ven nejpozději v 53 letech, když vyloučíme, že by mu soud mohl třetinu trestu odpustit, a už vůbec by jej (tak jako jiné trestance) po uplynutí třetiny basy nepouštěl na víkendové vycházky.

Existuje tedy možnost, že by skončil doživotně pod zámkem? Profesor trestního práva na univerzitě v Oslu Staale Eskerland to nevylučuje. „Ano, teoreticky by mohl zůstat za mřížemi po zbytek svého života,“ říká. Soud totiž může zvlášť závažné zločince trestat takzvaným »opatřením«.

„Po uplynutí 21letého trestu tak může být zločinci vězení opatřením prodlouženo až o pět let, a to opakovaně, v podstatě až na doživotí,“ vysvětluje Eskerland »fígl« v norském zákoně, jemuž v originále říkají »forvaring«.

Tuhle zastřelil jako první

Monica Bosei (†45) organizovala po mnoho let setkání mladých lidí na ostrově Utöya. V pátek si na trajektu všimla Breivika v uniformě policisty a zeptala se ho na výbuchy v Oslu.

Jeho nervozita jí byla podezřelá, a tak hned po příjezdu na ostrov celou věc nahlásila členovi místní ochranky. Breivik si toho všiml a oba na místě zastřelil. Pak šel zabíjet ve velkém.

Němec spasil 20 životů

Jako jeden z prvních si závažnost páteční situace uvědomil Němec Marcel Gleffe (32), jenž trávil s rodiči dovolenou v kempu na pevnině. Jakmile se z ostrova Utöya ozvala palba, skočil do člunu a vyrazil na pomoc. Do bezpečí  dopravil 20 mladých lidí!

Zabil i bratra princezny!

Jednou z prvních obětí na ostrově byl Trond Berntsen (†51), nevlastní bratr budoucí norské královny MetteMarit (37), manželky korunního prince Haakona (38). Jako policista mimo službu zajišťoval na ostrově bezpečnost. Zasáhnout ale vůbec nestačil a při ochraně svého desetiletého syna padl v krvi k zemi mezi prvními.

Breivik byl prý maminčin mazánek: Sex? Jedině za peníze.

Syn diplomata a maminčin mazánek, který až do 30 let neopustil rodný dům. Přátelé Anderse Breivika popisují jako plachého hocha, jenž těžce nesl odcizení s otcem. Ten rodinu opustil, když mu byl pouhý rok, posledních 17 let s ním neudržuje žádné styky.

„Jsem z toho zvěrstva v šoku,“ řekl Jens Breivik ve Francii, kde s druhou ženou žije. Posedlý svým posláním žil Anders Breivik bez trvalejšího vztahu.

Dopřával si jen sex s prostitutkami, na které měl v rozpočtu své operace (7,4 mil. Kč) samostatnou kapitolu. Týden před masakrem si plánoval objednat dívku z luxusního eskort servisu za 50 000 Kč.

Anders Behring BREIVIK

Narozen: únor 1979

Národnost: norská

Výška: 183 cm

Váha: 80 kg

Rasa: severská

Povaha/osobnost: optimistická, pragmatická, cílevědomá, kreativní, pracovitá.

*Další informace: oddaný křesťan a konzervativec, absolvent obchodní akademie v Oslu, stoupenec Svobodných zednářů, majitel biofarmy.

* Tak se vykreslil sám v úvodu svého manifestu



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.