Proboha, Andersi, tohle jsi chtěl? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Proboha, Andersi, tohle jsi chtěl?

Přeživší děti budou mít trauma do konce života. Přišly o své kamarády
Přeživší děti budou mít trauma do konce života. Přišly o své kamarády (Reuters, AP, ČTK)

Pravicový extremista Anders Behring Breivik (32) v pátek kolem půl čtvrté odpoledne odpálil dvě nálože v centru Osla.

Tím chtěl pravděpodobně jen upoutat pozornost policistů, aby mohl vyrazit na ostrov Utoya a nerušeně střílet po dětech! Zatímco v Oslu přišlo o život sedm nevinných lidí, na letním táboře Breivik chladnokrevně popravil nejméně 87 dětí!

Prostřednictvím advokáta se k oběma činům přiznal, před soudem stane dnes. Řekl, že motivy svého otřesného činu vysvětlí...

Napřed zabavil policisty

Horor začal v pátek v 15.26, když před sídlem norského premiéra Jense Stoltenberga (52) explodovala nálož. Krátce poté se ozval druhý výbuch a norská policie začala vyšetřovat, zda šlo o cílený atentát na premiéra nebo na nedalekou redakci bulvárních novin VG.

Hrůza, která v tu chvíli paralyzovala celou zemi, byla všudypřítomná. A to nikdo netušil, že její původce, právě rozehrává další hru, tak šílenou a děsivou, že ji snad ani normální člověk nemůže nikdy pochopit...

Pak nerušeně zabíjel

Zatímco se do centra Osla sjížděli detektivové, pyrotechnici, policisté a záchranáři, Breivik už byl na cestě na ostrov Utoya, kde hodlal povraždit všechny přítomné v táboře mladých příznivců dělnické strany. Necelých 60 minut střílel po nevinných a bezbranných dětech.

Šanci na útěk měly mizivou, přesně mířené kulky létaly i do vody. Přežili jen ti, kteří se stihli rychle a dobře ukrýt, a ti, co našli odvahu ležet pod nohama šíleného střelce a předstírat, že jsou mrtví!

Zastavilo ho komando

Šťastnější z dětí stihly z ostrova vyrozumět policii. Kolem šesté se na ostrově Utoya vylodilo policejní komando, které Breivika postřelilo a zatklo. Záchranné čluny naložily raněné děti, 87 z nich už ale bohužel nebylo pomoci. Většinu z nich zabila přesně mířená střela do hlavy, ostatní utonuly při zoufalém pokusu o útěk.

Čeká ho směšný trest

Dnes stane nebezpečný fanatik před soudem. Svou vinu už prostřednictvím advokáta přiznal, pravděpodobně ho čeká 21 let za mřížemi. Vyšší trest norské zákony neumožňují. Mimochodem – v únoru padl v ČR stejný trest za brutální vraždu jediného bezdomovce... Advokát navíc slíbil, že se Breivik chystá svůj čin u soudu vysvětlit.

Zbraně sháněl i v Praze!

Ani Česku se šílený střelec Anders Behring Breivik (32) nevyhnul! Loni strávil několik dní v Praze, kde se v nočních klubech a nevěstincích snažil seznámit s obchodníky se zbraněmi.

„Četl jsem, že v Praze je spousta brutálních zločinců a že je to jedno z nejnebezpečnějších měst. Nikdo mi tam ale nevěřil, všichni měli strach, že jsem policista a zatknu je,“ napsal Anders do svých poznámek. Nakonec odjel z naší metropole s prázdnou.

„Jsem zklamaný. Přišel jsem do obchodu se zbraněmi a řekl jsem, že chci samopal AK47, čtyři ruční granáty, jeden Glock a munici. Prodavač jen vytřeštil oči a začal volat policii. Praha je zkrátka moc bezpečná.“

Iris Gjoerv (17): Viděla jsem, jak mi zastřelil přítele!

„Zpočátku jsem myslela, že si z nás někdo dělá legraci. Pak kdosi zakřičel: »Proboha, on střílí!« Schovali jsme se s přítelem za kámen. Pevně jsme se objali a doufali, že nás ten šílenec nenajde. Jenže přítel začal panikařit a vyběhl z našeho úkrytu. Ten falešný policista ho bohužel zahlédl a vystřelil po něm. Padl k zemi, byl hned mrtvý. Ano, můj přítel je mrtvý! Ta noční můra už skončila, ale jeho mi nikdo nevrátí...“

Co vypověděli další:

Střelbu jsem slyšela velmi blízko. Slyšela jsem, jak kulky zasáhly naši chatu. Zabarikádovala jsem dveře matracemi.

Chtěl jsem uplavat, ale nestihl jsem se svléknout a začalo pršet, tak jsem se vrátil. Na břehu už na mě čekal. Prosil jsem ho, aby nestřílel. Střelil mě do ramene. Předstíral jsem, že jsem mrtvý. Řval, že všichni zemřeme.

Ten falešný policista měl několik velkých pistolí. Střílel ze dvou. Zabil mi několik kamarádů. Po každém zásahu se radoval, jako by hrál počítačovou hru.

Na pláži ležela spousta mrtvol, na dalších místech ostrova také. My jsme doplavali na nejbližší ostrov, kde jsme se schovali.

Když jsem viděla policistu, myslela jsem, že jsem v bezpečí. Jenže on začal střílet po lidech na ostrově.

Řádil 154 minut

15:26

V centru norského Osla se ozvala mohutná exploze.

15:30

Svědci hovořili o druhém výbuchu. K oběma došlo před sídlem premiéra Jense Stoltenberga (52). Střepy z rozbitých oken a létající trosky budov připravily o život celkem 7 lidí.

16:56

Na nedalekém ostrově Utoya se vylodil falešný policista Anders Behring Breivik (32). Pod záminkou sdělení informací o událostech v Oslu kolem sebe shromáždil mládež z letního tábora.

17:00

Breivik popadl samopal a začal po dětech střílet.

17:05

Děti utíkaly, kam jen mohly – lezly na stromy, do křoví i do vody. Útočník střílel i do jezera.

18:00

Na ostrov připlouvaly záchranné čluny a s nimi ozbrojené policejní komando, které Breivika postřelilo a zadrželo.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.