Šílený střelec v Norsku: Postřílel 85 nevinných | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Šílený střelec v Norsku: Postřílel 85 nevinných

Oběti šíleného střelce.
Oběti šíleného střelce. (Foto RSS/af, ara)

Když v pátek odpoledne v centru norského Osla explodovala nálož a zabila sedm lidí, hovořili Norové o tragédii a houfně opouštěli město.

To ještě netušili, že události v metropoli jsou jen předzvěstí hrůzy, kterou zažijí děti ve věku 14 až 18 let už 90 minut po výbuchu na 80 km vzdáleném ostrově Utoya. Muž převlečený za policistu tam nejprve přilákal mladé lidi k sobě, pak do nich začal střílet ze samopalu.

»Policista« na ostrově

Malebný ostrůvek Utoya byl oblíbeným místem dětských táborů. A jeden takový, tábor mladých příznivců dělnické strany, se tam právě nacházel, když se na něj Anders Behring Breivik (32) v policejní uniformě vylodil.

Jen hodinu a půl po událostech v Oslu přišel mezi mládež a začal jim vyprávět, co se stalo v Oslu. „Na Oslo zaútočili teroristé, já tu musím zjednat pořádek. Nebojte se a pojďte blíž...,“ vyzýval šokované děti, které jeho přestrojení uvěřily a shlukly se kolem něj.

Breivik v tu chvíli popadl samopal a bez jediného zaváhání začal do dětí střílet. Těm, které padly na zem, pak bez mrknutí oka vpálil další kulku přímo do hlavy. Na ostrově, jehož rozloha je pouhých 0,12 km², vypukla panika, děti začaly bojovat o holý život.

Některé předstíraly smrt

Děti utíkaly, kam mohly – na stromy, do vody... Marně. Šílený střelec po nich pálil i tam. Rychle nabíjel samopal a střílel po každém, kdo se pohnul. Některé z dětí už v tu dobu zavolaly mobilním telefonem pomoc, jiné volaly zcela zoufalé rodičům.

Jenže ostrov jako svůj cíl si šílenec nezvolil náhodou. Muselo mu být jasné, že poměrně dlouho potrvá, než se tam speciální jednotky policie dostanou. A pak nejspíš kalkuloval také s tím, že děti z ostrova neměly šanci utéct.

Některé z dětí, které naskákaly do vody, utonuly, jiné vrah střelil přímo ve vodě a ony vykrvácely. Policie tak stále hledá další oběti. Některé děti se rychle snažily zbavit výrazného oblečení, kterým by na sebe vraha upozornily, jiné předstíraly vlastní smrt. Některým se díky tomu podařilo řádění fanatika uniknout.

Každých 40 sekund někdo zemřel

Masakr na ostrově trval asi hodinu. Za tak krátkou dobu stihl Breivik popravit 85 mladých lidí. Každých 40 sekund tak zemřel jeden nevinný člověk! Řádění šílence ukončilo kolem šesté hodiny odpoledne policejní komando. Nyní sedí ve vyšetřovací cele a policie doufá, že jí vysvětlí svůj motiv.

Paradoxem je, že maximální trest, jaký vrah může dostat, činí pouhých 21 let odnětí svobody, protože norské zákony vyšší trest neumožňují! Po tom, co se v Oslu a na ostrově Utoya stalo, se však dá předpokládat, že se bude volat po vyšším trestu, a tedy i změně zákona. Policie také stále vyšetřuje, zda neměl Breivik na ostrově komplice.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.