Ruská armáda má nový způsob výcviku: Nafukovací manévry | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Ruská armáda má nový způsob výcviku: Nafukovací manévry

V tuto chvíli je hlaveň tanku ještě poněkud ochablá. Stačí tanku přidat trochu vzduchu a stroj bude vypadat jako opravdový.
V tuto chvíli je hlaveň tanku ještě poněkud ochablá. Stačí tanku přidat trochu vzduchu a stroj bude vypadat jako opravdový. (Profimedia.cz)

Při pohledu na fotografie vojenského cvičení ruské armády asi každého napadne, že ti Rusové už se museli definitivně zbláznit.

Vždyť tanky, raketomety i stíhačky na obrázcích jsou nafukovací! Ale není to žádný vtip. Udatní Ivanové s nafukovacími zbraněmi opravdu cvičí a dokonce plánují jejich nasazení v ostrých bojích!

Hlavně aby nefoukalo

Nafukovací zbraně ale nejsou vynálezem ruské armády. Už za balkánské války, v první polovině 90. let, když jednotky NATO bombardovaly Jugoslávii, používali jejich protivníci nafukovací tanky, které měly zmást útočící letouny. A také měly mást průzkumné letouny, které přinášely zkreslené zprávy o pozicích  a počtu těžkých zbraní jugoslávské armády.

Podobné triky používala i irácká armáda během válek v Zálivu. A historie nafukovacích tanků sahá dokonce až do 2. světové války. Moderní »nafukovačky« jsou nicméně už trochu jiné.

Rusové totiž celou věc dotáhli k dokonalosti a nafukovací zbraně jsou z materiálu, který ani dokonalé špionážní satelity nedokážou odlišit od pancéře a železa. Dokonce i obyčejným zrakem poznáte, že jde o »švidl«, až z hranice 50 metrů!

Bacha na ty špendlíky

Nafukovací vojenská technika není používána jenom na zmatení nepřítele, ale i při výcviku ruské armády. Bohatýři v uniformách pobíhají kolem nafukovacích tanků, letadel a raketových nosičů a střílejí po sobě slepými náboji. Jenom při tom musí dávat pozor, aby se k tankům nepřibližovali s nějakým ostrým nástrojem.

Toho, že tyhle tanky jdou nejlépe zlikvidovat obyčejným nožem, si totiž všimli už Američané při válce v Zálivu. Na zem tak shazovali speciální bomby vystřelující do okolí ostré jehličky. Ty pak tank, pokud byl nafukovací, záhy odhalily.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.