Pohřeb vodáka Jana Usnula (†23): Sbohem, hrdino! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Pohřeb vodáka Jana Usnula (†23): Sbohem, hrdino!

Rodiče a bratr  Břetislav v objetí stojí nad Honzovou rakví.
Rodiče a bratr Břetislav v objetí stojí nad Honzovou rakví. (Aha! – Petr Podroužek, ara)

Víc než stovka lidí se včera přišla do kostela sv. Jiří v Moravských Prusích u Vyškova rozloučit s vodáckým instruktorem Janem Usnulem (†23).

Pod zrádným jezem na Mlýnském potoce v Olomouci dal život za tonoucího školáka a učitelku, která pro něj skočila. Honzu jediného záchranáři ještě oživili, v nemocnici ale po pěti týdnech boje skonal také.

Smuteční hosté přicházeli na mši v tichosti se sklopenými hlavami. Smířeni s tím, že o osudu mladého muže rozhodl Bůh. Před mší rodiče a bratr Břetislav (26) v objetí v tichosti postáli nad Honzovou rakví.

„Rodina věděla, že prognóza není dobrá. Hodiny a hodiny proseděli u jeho postele ve vyškovské nemocnici, kam byl z Olomouce převezen,“ řekl Aha! zdroj blízký pozůstalým. Honzu na poslední cestě doprovodili i jeho přátelé.

„Byl osobností, nezištně dobrosrdečný, vnímavý, rozdával kolem sebe lásku. Neznám nikoho, kdo by ho neměl rád,“ popsala Honzu cyklistická mistryně světa Lada Kozlíková, která žala úspěchy v klubu Janova táty.

Nešťastný výlet

Tragédie se odehrála 9. června na raftařském výletě 7. třídy školy z Nového Jičína. V Mlýnském potoce v Olomouci utonul žák (†13), jeho učitelka (†46), instruktor Jan Usnul (†23), který pro ně bez váhání skočil, zemřel o pět neděl později také.

Jez na Mlýnském potoce je nebezpečný, a tak žáci plavidla přenesli. Během přestávky ale začali skákat do vody. Školák Petr H. se však vrhl do potoka jinde, než bylo povoleno, a proud ho začal unášet k jezu. Na pomoc mu skočila učitelka Ivana Mládková i Jan Usnul. Živel je přemohl všechny.



Přečtěte si
setug
25. 7. 2011 • 15:35

moc hezký chlapec, škoda jeho života.

hrneczuhrinevsi
23. 7. 2011 • 13:56

strašná škoda jeho života.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.