Verunka (1,5): Už ji třikrát operovali! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Verunka (1,5): Už ji třikrát operovali!

Fotografie
Fotografie (internal)

Zdraví se nedá ničím zaplatit a je tím nejcennějším, co máme.

O této smutné pravdě se přesvědčila Michaela Bukalová z Brna, když se těšila na svou prvorozenou dcerku Verunku (1,5). Hned v těhotenství totiž vyšlo najevo, že holčička trpí vážnou srdeční vadou. První operaci Verunka podstoupila už tři dny po narození a v půl roce jí lékaři dokonce dali umělou chlopeň.

Verunka byla doslova vymodlené miminko, protože první dítě paní Bukalová potratila. U očekávaného děťátka ale velmi brzy vyšlo díky ultrazvuku najevo, že má těžkou srdeční vadu. Lékaři navrhovali umělé přerušení těhotenství, s tím však paní Bukalová nesouhlasila. Verunka tak přišla na svět císařským řezem loni v lednu.

„Lékaři okamžitě rozhodli, že je nutná operace. Veru měla zúženou aortu a docházelo k nedostatečnému prokrvení dolní poloviny těla a také k přetěžování srdce,“ popsala maminka holčičky. První operaci tak dívenka prodělala v pouhých třech dnech života. Ani po náročném zákroku ale nebylo vyhráno. Zdaleka ne.

„V nemocnici jsme strávily měsíce. Veru vůbec nejedla, a co snědla, to vyzvracela. Přidala se alergie na mléčnou bílkovinu a aorta se znovu začala zužovat,“ líčí paní Bukalová.Bylo proto nutné podstoupit angioplastiku, kdy se přes stehenní tepnu zavede do aorty balonek a zde se nafoukne, čímž roztáhne její stěnu.

Trable ale pokračovaly. Lékaři zjistili, že batole má nebezpečně vysoký tlak v plicích, protože nefunguje jedna z chlopní a bude nutné ji vyměnit za umělou. „Operace v pražském Motole trvala sedm hodin,“ vzpomíná na krušné chvíle maminka.

Operace se ale zdařila a dnes se má holčička čile k světu. Celá její rodina ale ví, že tohle je běh na dlouhou trať. Až do konce života musí Verunka brát lék na ředění krve a jezdit na časté kontroly. Problém bude i s umělou chlopní, která na rozdíl od srdce holčičky neroste a bude nutné ji dřív nebo později znovu vyměnit a podstoupit tak další náročnou operaci

Dětské srdíčko pomáhá

Dětem s vrozenou srdeční vadou pomáhá občanské sdružení Dětské srdíčko. Nedávno věnovalo 30 tisíc korun dětskému kardiocentru v pražské FN Motol. Pokud chcete nemocným dětem pomoci i vy, můžete přispět na účet 233856424/0300. Bližší info na www.detskesrdicko.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.