Velký přehled Aha!: 100 věcí, které také zdraží DPH | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Velký přehled Aha!: 100 věcí, které také zdraží DPH

Fotografie
Fotografie (internal)

Vládní úředníci se včera konečně dohodli na tom, jak bude vypadat v příštím roce rozpočet České republiky.

A naštěstí pro občany se vzdali myšlenky na devatenáctiprocentní DPH. Místo toho zachovali původní verzi, kterou už posvětila i Sněmovna, kdy se od roku 2012 spodní desetiprocentní sazba nejprve zvýší na 14 procent a od roku 2013 na 17,5 procenta.

Za dva roky zároveň dojde ke sjednocení obou sazeb. Místo čachrů s čísly ale lidi zajímá, co to pro ně bude znamenat. Odpověď je snadno předvídatelná: zdraží všechny základní položky v našich nákupních košících, bez nichž se neobejdeme.

Navíc si připlatíme za léky, cestování anebo třeba kulturu. Státu tak přispějeme odhadem dvěma desítkami miliard korun, celkově se přesto zadluží o 105 miliard Kč.

Markéta Šichtařová, analytička Next Finance: »Příští rok to bude nejhorší!«

Souhlasíte s rozhodnutím vlády zvýšit od příštího roku DPH?

„Alespoň že daně nezvýšili na devatenáct procent, jak se v poslední době uvažovalo. Pořád je to ale poměrně vysoké. Kdyby bylo jisté, že vyšší DPH zaručí stabilitu české ekonomiky, tak jsem pro zvyšovat daně. S rozpočtem to ale přitom žádná kouzla nesvede.“

Jaké budou mít změny v DPH vliv na české domácnosti?

„Paradoxně by se dalo říci, že příští rok, kdy bude spodní sazba daně zvednuta »jen« na 14 procent, bude pro lidi horší. Náklady navíc na osobu půjdou do stovek korun měsíčně.

Rok 2013 sice přinese vyšší sazbu 17,5 procent, která ovlivní ceny jídla a léků. Zároveň ale na tuto sazbu spadne současná vyšší hranice DPH, která je 20 procent a týká se většiny výdajů včetně elektřiny, elektroniky a oblečení. Domácnosti by tak mohly skončit v mírném plusu.“

Takže by bylo »humánnější« zvýšit DPH na 17,5 procenta okamžitě?

„Dalo by se to tak říci. Bylo by lepší, kdyby to zemětřesení nastalo hned příští rok. Navíc tak podle plánu vlády budou dvě přechodná období, kdy se DPH bude měnit, a to bude velmi složité vyfakturovat především pro firmy. Výrazně se jim to zkomplikuje a prodraží.“

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.