Pokuta 10 000 Kč: Za sbírání borůvek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Pokuta 10 000 Kč: Za sbírání borůvek!

Sbírání borůvek je teď v Krkonoších zapovězeno.
Sbírání borůvek je teď v Krkonoších zapovězeno. (Profimedia.cz)

Borůvková sezona je v plném proudu a sběrači téhle pochoutky houfně vtrhli do lesů.

Ode dneška se to ale některým nemusí vyplatit! Správa Krkonošského národního parku jim totiž zakázala vstup do některých lokalit z důvodu drancování a ničení přírody. Zákaz trvá do 15. října a za jeho porušení můžete zaplatit pokutu až 10 tisíc korun! Podobný zákaz platí také v Jizerských a Orlických  horách.

Část území s omezeným vstupem se nachází v první zóně národního parku, kde je vstup mimo značené cesty zapovězen celoročně. Volný pohyb po horách bude ovšem turistům zakázán také ve druhých a třetích zónách Krkonoš.

Nařízení bylo letos vyhlášeno už pojedenácté a upozorňují na něj cedule u cest v češtině a v polštině. Právě Poláci totiž dělají správě parku největší starosti. „Největší problémy nám působí zahraniční sběrači, především z Polska, kteří podnikají nájezdy na plochy zejména v blízkosti státní hranice,“ popsal mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný.

Profesionální česači borůvek používají hřebeny, jimiž se porosty borůvek značně devastují. Když je úroda dobrá, sběrači v Krkonoších ročně nasbírají odhadem zhruba dvě stě tisíc litrů borůvek. Ty se běžně prodávají za 70 korun za litr a jsou tak dobrým přivýdělkem.

Drahný ale upozorňuje, že běžné návštěvníky tato omezení příliš nezasáhnou. „Ti mohou i nadále využívat značené turistické cesty a cyklotrasy,“ dodal mluvčí.

Kam v Krkonoších nesmíte

Okolí Vosecké boudy, Lysé hory a Kotle, u pramene Labe, okolí Luční hory a Stříbrného hřbetu, Liščí hory a Studniční hory, dále Obří důl, okolí Sněžky, Lví důl, Lesní, Dlouhý a Pomezní hřeben nad Malou Úpou, Dvorský les a okolí Černé a Světlé hory.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.