Dcera hokejisty Jiříka Linda: Tati, budeš nám chybět! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Dcera hokejisty Jiříka Linda: Tati, budeš nám chybět!

akvi dominovala obří kytice, na stuze měla vzkaz: „Strašně mi budeš chybět. Kristýna.“
akvi dominovala obří kytice, na stuze měla vzkaz: „Strašně mi budeš chybět. Kristýna.“ (Foto Aha! – Mária Rušinová (7), ČTK – Michal Doležal)

Měl tu být ještě dlouho, takhle se to nemělo stát.

Tolik se těšil na nové letadlo, které si už před lety vysnil. Jenže hned první let v něm se mu stal osudným. Hokejový internacionál Jaroslav Jiřík (†71) nepřežil pád ultralehkého stroje. Včera měl pohřeb. „Táto, budeš nám chybět,“ plakala na smutečním aktu v Brně dcera Linda.

Držela se, byla silná. Třebaže její krásná slova přerušoval vodopád slz, vyznala se z lásky ke svému otci. „Byl jsi nejlepší táta, starostlivý. Moc ti za všechno děkujeme,“ zajíkala se Jiříkova dcera. Scházet bude i jako děda její dceři, několikaměsíční Lili.„Nenaučíš svou vnučku bruslit,“ pronesla pateticky její máma.

Ještě před dcerou si vzala slovo i vdova po hokejovém bohatýrovi, někdejší letuška Kristýna. „Chtěla bych ti poděkovat za krásný život,“ poslala manželovi pár slov. Věřme, že do hokejového nebe. Nemůže uvěřit, že se ráno probouzí sama. Že její manžel zahynul při létání.

„Byl spolehlivý a rozvážný pilot,“ sotva ze sebe vypravila. Nedivme se, tohle chtělo odvahu. Hovořit na takovém místě a při tak trpké příležitosti. „Děkuji všem, že jste se přišli rozloučit,“ přehlédla obřadní síň.

Po tváři jí kanuly slzy, syn Michal ji musel podepřít.Snad každý sklopil hlavu a vzpomněl si na Jaroslava Jiříka. Prvního Čecha v NHL a skvělého chlapa...

Sbohem, šampione...

Nikdy se nestal mistrem světa, ale přesto byl velkým mužem českého hokeje, šampionem. Už třeba jen pro tu hrdinsky přelepenou rudou hvězdu na MS 1969 ve Stockholmu, která tak hyzdila československý znak. Včera, v obřadní síni brněnského Ústředního hřbitova, se s Jaroslavem Jiříkem (†71) rozloučila rodina, desítky bývalých spoluhráčů, svěřenců a fanoušků.

První Čech, jenž nakoukl v dresu St. Louis do slavné zámořské NHL, se zabil minulé pondělí v ultralehkém letadle v BrněMedlánkách. Zahynul při něčem, co miloval. „Létání bylo jeho vášní,“ shodly se osobnosti československého hokeje. Karel Gut, Josef Černý, František Pospíšil, Vladimír Vůjtek starší, František Černík, Josef Augusta, to je jen krátký výčet legend, které dorazily do Brna.

„Takové setkání není příjemné, lepší to bylo nedávno, v hotelu Sen na srazu internacionálů,“ povzdechl si Jan »Gusta« Havel, který hrával s Jiříkem v reprezentační lajně. „Přerušil jsem léčení v Bojnicích. Ztratili jsme velkého a šlechetného člověka,“ nestyděl se za slzy Jiříkův velký kamarád, Slovák Jozef Golonka.

Společně se pomodlili Otčenáš a během písně skupiny Queen »We are the Champions« vyprovodili svého spoluhráče na poslední cestu. Být to na stadionu, tleskali by vestoje. Sbohem, šampione...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.