Zdeněček (7): Popálila ho vlastní matka? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zdeněček (7): Popálila ho vlastní matka?

Zdeněček v bezpečné náruči opatrovnice Jiřiny Helthové.
Zdeněček v bezpečné náruči opatrovnice Jiřiny Helthové. (Foto pro Aha! – Blanka Hojnošová)

V Česku jsou tisíce dětí, které jejich rodiče nechtějí a nemilují.

O některé z nich se starají v Integrovaném centru pro osoby se zdravotním postižením v Horní Poustevně ve Šluknovském výběžku.

Děti (ale i dospělí) tady vyrůstají v chráněných bytech, které napodobují rodinné prostředí s bezpečím a láskou. Deník Aha! přináší krutý a smutný příběh malého Zdeněčka, jehož krkavčí matka v kočárku málem upálila!

Zdeněček (7) je v centru tři roky, už předtím žil ale v dětském domově. Matce ho úřady odebraly, neboť právě ona  nejspíš své miminko zapálila v kočárku! Policii se to ale nepodařilo zcela prokázat...

„Nikdy se už nikdo nedozví, jak se taková hrůza vůbec mohla stát,“ popsala ředitelka centra Michaela Pěničková. Zdenda tak v době, kdy se jiné děti tulí ke svým maminkám, bojoval o život v nemocnici.

Dým mu poškodil dýchací cesty i hlasivky, šlachy má od žáru zkrácené, má spoustu jizev po plastikách. Na jedné ruce nemá prstíky a chybějí mu i vlásky. Má nárok na další plastiky, ale lékaři je zatím nerealizují, protože dítěti způsobují nesmírnou bolest.

Okolí ho navíc přijalo takového, jaký je.Nejhorší však byly a stále jsou jizvy, které mu zůstaly na duši. „Když Zdeněček do centra přijel, bál se úplně všeho – dětí, tet. Na vše reagoval jen křikem,“ vysvětluje ředitelka.

Díky laskavosti a vlídnosti opatrovnic se ale dnes směje, dovádí s ostatními a přestal se bát cizích lidí. Od září dokonce nastoupí do 1. ročníku speciální školy!

Zrnka pomáhají

Uživatelům centra v Horní Poustevně pomáhá občanské sdružení Zrnka, je-muž můžete přispět na účet 3789354001/5500, var. symb. 5555. Více na www.zrnka.cz



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.