Nedělní speciál: Zahrada! Poradíme vám s pěstováním fialových květin, s úklidem skříně i s komáry... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nedělní speciál: Zahrada! Poradíme vám s pěstováním fialových květin, s úklidem skříně i s komáry...

Upravit si zahrádku tak, aby byla krásně fialová, zvládne každá žena.
Upravit si zahrádku tak, aby byla krásně fialová, zvládne každá žena. (Profimedia.cz)

Víte, co je momentálně největším hitem letních zahrad? Jednoznačně květiny, jejichž barva je fialová! A je jedno, zda je její odstín světlý či tmavý.

Vybrali jsme pro vás devět tipů na fialové rostliny, které navíc nejsou příliš náročné na údržbu!

Zvonek maličký

Tato trvalka roste ve vysokých horách střední a jižní Evropy, na vápencových skalách a alpských loukách. Je vysoká jen 10 až 15 cm a vytváří hustý květinový koberec. Nejlepší podmínky pro zdárný růst poskytuje skalka nebo pukliny v suchých zídkách. Zvonku svědčí slunce i polostín. Za pravidelnou zálivku je vděčný. Nesnáší suché teplo.

Hvězdnice alpská

Byť se jmenuje alpská, pochází z velehor vnitřní Asie, kde je široce rozšířená. Jedná se o rychle rostoucí trvalku, která ale nemá příliš dlouhý život. Aby se zamezilo předčasnému stárnutí kořenového systému, doporučuje se pravidelně odřezávat odkvetlé lodyhy.

Hvozdík grenobelský

Suchomilná skalnička stepního původu, která se u nás v přírodě vyskytuje na skalách. Dorůstá výšky 10 až 20 cm. Množí se řízky nebo dělením kořenů, čímž se rostliny zároveň zmlazují. Nejvíce se na skalách pěstují nižší variety. Vyžadují pravidelnou, ale mírnou zálivku, mají rádi přímé slunce. V zimě nesnáší mokro.

Lobelka drobná

Je vytrvalá, nikoliv však zimovzdorná, takže se u nás pěstuje jako letnička již od 17. století. Kulové keříčky jsou vysoké 15 až 25 cm. Hodí se hlavně na obruby záhonů s jinými letničkami, používány jsou i pro ornamentální výsadby. Lobelce vyhovuje slunné místo, ale chráněné před úpalem. Prospívá jí živná půda.

Petúnie velkokvěté

Nejkrásnější jsou právě fialové. Jsou tradiční ozdobou okenních truhlíků, balkonů, teras s expozicí na jih a jihozápad, kde mají největší sluneční požitek. Doporučujeme koupit již hotové sazenice rostlin, které mají širokou škálu barev i tvarů květů. Nejlepšími velkokvětými odrůdami jsou asi 40 cm vysoké F1 hybridy. Do truhlíků jsou vhodné hlavně poněkud nižší odrůdy velkokvětých petúnií: na metr truhlíku se vysazuje 8 až 10 sazenic. Mají rádi přímé slunce.

Hlaváč kavkazský, chrastavec

Jde o krásnou rostlinu vysokou 80 až 90 cm. Kvete velmi dlouho, od června do září. Hlaváč má rád slunné stanoviště, pravidelné, ale mírné zalévání. Tato teplomilná trvalka si žádá chráněné místo a nesnáší přeschnutí.

Více rad a tipů najdete ve fotogalerii...




Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.