20 let od první drsné porevoluční bouračky, při níž spadl autobus do propasti! Václav Sailer: Zemřela mi tam žena! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

20 let od první drsné porevoluční bouračky, při níž spadl autobus do propasti! Václav Sailer: Zemřela mi tam žena!

Fotografie
Fotografie (internal)

Je tomu dvacet let, co pražskou čtvrť Stodůlky postihla tragédie, o které se tu mluví dodnes. Fotbalisté zdejšího Sokola si domluvili přátelské utkání v italské Senigallii a protože si chtěli trochu prohlédnout Itálii, vzali s sebou i rodinné příslušníky. Zpáteční cesta se změnila v horor.

Autobusu, v němž cestovalo 32 lidí, selhaly brzdy a 22. července 1991 se zřítil ze srázu v rakouských Alpách. Tři lidé zemřeli, další byli zraněni. O neštěstí se v našich i zahraničních novinách psalo dlouhé týdny. Současný předseda TJ Sokol Stodůlky Václav Sailer na tragédii vzpomíná s bolestí. Jeho manželka zemřela v autobusu, on sám měl těžká zranění...

Než selhaly brzdy

V autobusu panovala skvělá nálada, vždyť všichni viděli Itálii poprvé v životě. Nakonec padl návrh zastavit na vyhlídce Franze Josefa na hoře Grossglockner v Rakousku. Všichni byli pro, nikdo proti. „Vystoupili jsme z autobusu a kochali se nádherným výhledem na Alpy. Ještě jsme si tam udělali společnou fotku,“ vzpomíná Sailer. Nikdo netušil, jakou hrůzu zanedlouho prožijí...

Když se autobus znovu rozjel, začalo peklo! Řidič zjistil, že mu nefungují brzdy. „Zastavil, vyměnil brzdovou hadičku a pokračoval v jízdě. Jenže v serpentinách se autobus znovu prudce rozjel. Nabíral stále větší a větší rychlost, řidič se snažil brzdit motorem. Pak něco prasklo. Ten zvuk jsme slyšeli všichni. Byl to náhon na kola. Autobus neměl čím brzdit. Věděli jsme, že je zle,“ popisuje další účastník nehody Pavel Hartman, který seděl hned za řidičem. Vypukla nepředstavitelná panika...

Tři lidé vyskočili

V prudké zatáčce autobus prorazil svodidla a letěl 4,5 metru nad zemí zhruba 40 metrů daleko. „V tu chvíli vletěla mezi cestující lednička, některé lidi ošklivě zranila,“ líčí Václav Sailer. Lidé věděli, že je konec...

Tři cestující proto raději vyskočili zadními dveřmi. Ty se daly snadno otevřít, protože v hydraulickém systému už nebyl vzduch. „Tomáš Hříbal, který vyskočil v šedesátikilometrové rychlosti, vyvázl s lehčím zraněním. Po něm – už ve vyšší rychlosti – vyskočil tehdy dvacetiletý Václav Bernard. Utrpěl zlomeninu ramene a zranění hrudníku, ale přežil,“ popisuje Pavel Hartman.

Třetí pasažér, který z letícího autobusu vyskočil, to štěstí neměl. „Robert Lang, osmnáctiletý a nejmladší účastník zájezdu, bojoval půl roku v nemocnicích o život. Bohužel ale nakonec zemřel,“ říká tichým hlasem Hartman.

Přibrzdil je strom

Když autobus dopadl na zem, přibrzdil ho strom. „Řítili jsme se sice ještě osmdesát metrů a valili před sebou hlínu, nakonec se ale autobus zastavil. Kdyby tam ten strom nebyl, bylo by po nás,“ dodává Hartman.

Pak nastalo hotové šílenství. „Ti, kteří nevypadli rozbitými okny, postupně vylézali čelem autobusu. A kdo trochu mohl, běžel přivolat pomoc a ošetřit zraněné. Krvácení jsme zastavovali košilemi, triky, prostě vším, co bylo po ruce,“ doplňuje Pavel Hartman, který jako zázrakem vyvázl bez zranění. „Vděčím za to druhému řidiči, který mě strhl k podlaze. Jinak bych už nebyl.“

Zato Václav Sailer byl vážně zraněný a ztratil vědomí. „Měl jsem roztříštěný druhý obratel. Probral jsem se až v nemocnici. Tam přišel další šok. Oznámili mi, že má manželka Irena zemřela. Proletěla oknem a autobus ji přejel,“ vzpomíná se slzami v očích.

Lékaři ho nakonec dali dohromady. „Vděčím za to švédskému lékaři, který mi včas zabandážoval krk, a specialistovi v Salcburku, který se jako jediný odvážil mě operovat – zpevnil a nahradil roztříštěný obratel. Tehdejší prezident Havel pro mě pak za přispění tehdejšího ministra zdravotnictví Bojara poslal letadlo,“ říká dojatě.

Šance na přežití? Jedna ku milionu!

Bilance tragédie je hrozivá. Kromě fotbalisty, který vyskočil z autobusu, zemřeli další dva lidé – vedoucí zájezdu Stanislav Šput (†61), který pobyt v Itálii osobně vyjednal, a Irena (†37), manželka pana Sailera. „Rakouští policisté nám řekli, že to byla největší nehoda v Alpách a že jsme měli šanci jedna ku milionu,“ konstatuje Pavel Hartman.

Život jde ale dál, a toho jsou si oba muži vědomi. Veškerou energii a aktivity tak vkládají do svého milovaného klubu TJ Sokola Stodůlky. „Loni jsme oslavili sto let od založení a teď v červnu jsme otevřeli nové hřiště s umělou trávou, na kterou jsme dostali grant z nadace ČEZ za velké pomoci městské části Prahy 13. Jsme za to vděční a moc jim děkujeme,“ uzavírá Václav Sailer.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.