Baštíte ementál? Víte, kde se berou v sýru díry?
Konečně! Velká sýrová záhada odhalena! Přestože je proces výroby sýra velmi složitý, podařilo se nám objevit původ vzniku děr, které se v sýru objevují.
„My sýraři slovo díra nikdy nepoužíváme a otvory v sýru dělíme na dva druhy, prvním jsou takzvaná oka, druhým jsou kaverny,“ vysvětluje Josef Pánek (59), ředitel závodu Madeta Řípec a vrchní sýrař v zemi.
Reportéři Nedělního Aha! si nakonec mohli prohlédnout celou výrobu sýra.
Proč je tak drahý?
Málo kdo si uvědomuje, že sýr je velmi vysokou koncentrací mléka. Kromě jiných přísad, jako je třeba sůl, je mléko nejdůležitější surovinou při jeho výrobě. Na jeden kilogram měkkého sýra typu Blaťácké zlato je zapotřebí asi 8,5 litrů mléka. Na tvrdý sýr stylu Eidam nebo Tylžský sýr se spotřebuje dokonce celých 11 litrů mléka!