Hokejista Jaroslav Jiřík: Uhořel v letadle! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Hokejista Jaroslav Jiřík: Uhořel v letadle!

Jaroslav Jiřík
Jaroslav Jiřík (pro Aha! – Petr Podroužek, ČTK – Zdeněk Havelka, Michal Doležal, Karel Mevald, HZS-JMK, ara)

Ten krásný stroj mu dorazil až na konci týdne, vysněný ultralight bývalý slavný brněnský hokejista Jaroslav Jiřík hned druhý den nedočkavě vytáhl z hangáru a vyletěl s ním vstříc slunci.

Jako nesčetněkrát předtím. Jenže tenhle let byl jeho osudovým. Posledním. Krátce po startu se zřítil nedaleko brněnských Medlánek do pole a uhořel.

První český hokejista v NHL (St. Louis Blues) miloval létání, byl špičkovým amatérským pilotem, včerejší tragédii nejspíš přivodila technická závada. „Už se nemůžu dočkat, až poletím třeba i do Karlových Varů, nebo na Slovensko. Už aby mi to letadlo přišlo,“ svěřil se Aha! před pár dny.

Mrazí z toho, jak nevědomky a netrpělivě čekal i na svoji smrt. On, který koketoval s létáním ve vrtulníku. Bylo mu jedenasedmdesát, ale vitality a síly měl jako padesátník. „Nedávno jsem přemýšlel, že si zkoušky na helikoptéru udělám,“ svěřil se ještě. Byl to jeho poslední rozhovor.

Chystali jsme reportáž. Právě o tom, jak poletí na Slovensko v novém letadle. Jak obletí Moravu. Těšil se na to, až se s ním vyfotí, ukáže ho kamarádům.

„Stěžoval si, že mu ho ještě nepřipravili. Kdyby to tak tušil. To je snad osud,“ svěřil se zdrceně Aha! nejlepší Jiříkův kamarád Jozef Golonka. A parťák v útoku v nároďáku.

„Jako kluk jsem chtěl být stíhačem, hodiny jsme si s Bramborem (pozn. red. Jiříkova přezdívka mezi hokejisty) vyprávěli o létání, sbližovalo nás to ještě víc,“ dodal ještě Golonka.

Jak se tragédie stala?

Krátce po startu na letišti v BrněMedlánkách letoun spadl na pole s obilím a vzňal se. Záchranáři dorazili do osmi minut. Pilot byl ale již po smrti. Jeho tělo zůstalo zaklíněno ve zdemolovaném ohořelém stroji na špatně přístupném místě.

Jak si přelepil hvězdičku

Někteří čeští hokejisté na MS 1969 ve Stockholmu si před zápasem se SSSR přelepili pěticípou hvězdičku nad lvem ve znaku. Na protest proti okupaci. „Byl jsem iniciátor. Říkal jsem, že když jsem chodil do školy, tak tam rudá hvězda nebyla,“ vzpomínal Jiřík na zápasy s Rusy.

„Bylo nás čtyři pět, kteří jsme to udělali. Sovětům jsme nepodali ruce, aby republika viděla, na jaké jsme straně,“ vysvětloval Jiřík, co se ve Švédsku dělo. Problémy nakonec odvážlivci neměli. „Řeklo se, že dresy byly potrhané. Tak se to dalo k ledu,“ pravil.

Pilotoval i letadlo nároďáku

Tak jak létal po ledě – neohroženě a zarputile, pouštěl se Jaroslav Jiřík i do vzduchu. A tam nahoře to miloval. O tom, jak pilotoval dopravní letadlo, v němž měl za zády celý hokejový nároďák, kolují legendy. „To je pravda, dostal jsem se k tomu přes manželku, která byla letuška. Občas jsem převzal řízení, a to pak kluci na palubě řvali,“ vzpomínal na své nejlepší kousky za kniplem. Křídla, to bylo prostě jeho.

„Po revoluci jsem měl hned piloťák na ultralight,“ pochlubil se. Ovšem už v roce 1997 s ním měl karambol. „Tehdy šlo o technický problém a jediné, co se mi stalo, byla rozbitá hlava. Prkotina,“ vyprávěl Jiřík.

A pak mu učarovala helikoptéra. V sedmdesáti se na ní začal učit létat. „Švagr má vrtulník, tak to zkouším. Přistání a start jsou podstatně jiné než v ultralightu. V něm to jde člověku samo,“ líčil. Šlo to samo až do 11. července 2011...

Jozef Golonka (73)

Dlouhých 12 let spolu tvořili v národním týmu Československa nerozlučnou dvojici. Golonka v centru, Jiřík na levém křídle. Za tu dobu se stali velkými přáteli. Naposledy poseděli 26. června. „Létání bylo náš společný koníček. Jarda byl výborný pilot. Nevěřím, že šlo o jeho chybu. Když jsme hráli exhibiční zápasy, tak si našel nejbližší letiště pro malá letadla a po přistání se k nám připojil. O tomhle ultralehkém stroji snil dlouho. A stal se mu osudným právě první let.“

Oldřich Machač (65)

Obránce tvrdý jako žula, který ve své době dovedl bodyček k dokonalosti, byl zprávou o Jiříkově smrti zdrcen. V telefonu se mu třásl hlas. „Ježíšmarjá, to mi neříkejte. Kde se mu to stalo? Tomu nemůžu uvěřit. Jarda, to byl sportovní nadšenec. Bojovník, pro kterého nebylo nikdy nic ztraceno, kamarád a skvělý člověk. Já o něm budu vždycky mluvit jen v superlativech.“

Jaroslav Jiřík

První čs. hokejista v NHL.

Sehrál za St. Louis Blues v sezoně 1969/70 jen 3 zápasy, zbytek odehrál na farmě.

Po roce se chtěl vrátit domů, byl čerstvě ženatý a stýskalo se mu.

Získal stříbrné medaile z olympiády v Grenoblu 1968 a na MS 1965 a 1966.

Odehrál deset světových šampionátů.

V reprezentaci dal ve 134 zápasech 83 branek.

V lize (Kladno, Brno) nasbíral 450 zápasů, v nichž dal 300 gólů.

Působil jako trenér, vedl i reprezentaci Švýcarska.

Po revoluci se stal hráčským agentem.



Autor:  pie,jík,nem

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.