Mapa nájemného podle ministerstva: Tolik stojí bydlení v Česku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Mapa nájemného podle ministerstva: Tolik stojí bydlení v Česku!

Panelový dům
Panelový dům (Profimedia.cz)

Ministerstvo pro místní rozvoj výrazně rozšířilo tzv. mapu nájemného, která je pomůckou pro ty, kteří od první ledna neplatí regulované nájemné. Mapa podchytává ceny už ve 260 obcích a městech Česka. Kompletní by měla být do dvou let.

Mapy mohou sloužit jako »berlička« při jednání o výši poplatků mezi majiteli bytů a nájemníky, ale také pro soudy v případě, že se spolu nedohodnou.

Přehled je jen orientační. Pro určení skutečného nájemného v obcích do deseti tisíc obyvatel se bude používat 1115 různých faktorů. Nad deset tisíc je to dokonce 3500 faktorů. „Chceme vytvořit model, který bude pomáhat řadu let,“ řekl k tomu ministr Kamil Janovský (VV).

Mapu nájemného, kterou najdete na webových stránkách ministerstva pro místní rozvoj (konkrétně: www.mmr.cz/mapanajemneho), bude obsahovat údaje z 639 měst a obcí nad 2000 obyvatel.

U sídel budou zohledňovány parametry, jako jsou stáří a technický stav domu, technologie výstavby domu, technický stav bytu a velikost bytu. Pro sídla nad 10 000 obyvatel přibude ještě poloha domu.

S cenovými mapami vydalo ministerstvo i brožuru s názvem Průvodce přechodem na smluvní nájemné, kterou zájemci dostávají zdarma.

Kalkulace zahrnují byty o rozloze 65 m2 ve standardním stavu. Pozn.: V Karlovarském kraji byly zatím zveřejněny pouze u osmi měst. Z Prahy zatím žádné údaje zpracovány nebyly.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.