Otevírají hrady! A zdražují | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Otevírají hrady! A zdražují

Zámek Hluboká se připravuje na letní sezonu. Lidi však zajímá spíše ptačí chřipka
Zámek Hluboká se připravuje na letní sezonu. Lidi však zajímá spíše ptačí chřipka

ČR – Na hradech a zámcích začíná v sobotu nová sezona. Kromě Karlštejnu, který zahájil sezonu už prvního března, bude turistům zpřístupněno na 400 hradů a zřícenin a kolem 1600 zámků.

Na všechny hrady a zámky spravované Národním památkovým ústavem bude letos dražší vstupné. Většinou o deset korun. Základní vstupné se tak pohybuje mezi 40 až 130 korunami.Patrně nejproblematičtější situace je nyní v Hluboké nad Vltavou. Objevena zde byla labuť nakažená virem smrtící ptačí chřipky, a tak nyní město cizince příliš neláká.

Pro návštěvníky některých hradů a zámků jsou připraveny mnohé novinky. Například na Bouzově to je funkční padací most, jehož spuštění je naplánováno na konec dubna. „Používat ho budeme jen při slavnostnějších příležitostech,“ řekla kastelánka Zuzana Marková. Most nahradí provizorní lávku, která dosud návštěvníky převáděla přes hradní příkop.

Na Šternberku už otevřeli hlavní schodiště hradu. Opraven je i nový prohlídkový okruh. Po pěti letech oprav už dokončili tři nové místnosti s empírovou výzdobou na zámku ve Velkých Losinách. Hrad Točník letos návštěvníkům nabídne opravdu zajímavou atrakci. Tou bude pětadvacetiletá medvědice Zuzana, která se sem bude stěhovat ze zoo v Plzni.

Některé z hradů kvůli počasí zahájí letní sezonu později. Například Trosky, kde jsou ještě neschůdné přístupové cesty. Také Bezděz otevře až v polovině dubna. Zámek ve Vranově nad Dyjí bude kvůli rekonstrukci kanalizace a vodovodu otevřen až 10. května.

Za kolik letosna hrad?

Karlštejn 130 Kč
Hluboká 90 Kč
Konopiště 95 Kč
Sychrov 80 Kč
Bezděz 50 Kč
Točník 50 Kč
Zvíkov 45 Kč
Švihov 40 Kč
Grabštejn 40 Kč

Autoři: ZPRAVODAJOVÉ AHA!
Foto Aha!: Martin PEKÁREK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.