Národní muzeum: Hodiny čekání! Ale stálo to za to | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Národní muzeum: Hodiny čekání! Ale stálo to za to

Poslední den před uzavřením budovy Národního muzea se před vstupem tvořily dlouhé fronty zájemců o prohlídku.
Poslední den před uzavřením budovy Národního muzea se před vstupem tvořily dlouhé fronty zájemců o prohlídku. (Foto Aha! – Martin Přibyl, Národní muzeum)

Historická budova Národního muzea na Václavském náměstí v Praze včera po 120 letech provozu zavřela na 5 let své dveře.

V opuštěném objektu proběhne poslední velké stěhování, vitríny s vycpanými zvířaty se vyprázdní a muzeum bude na dlouhé měsíce patřit dělníkům, kteří zde provedou nákladnou rekonstrukci. V plné kráse se opět otevře až v roce 2016!

Podle generálního ředitele muzea Michala Lukeše je kompletní rekonstrukce nevyhnutelná, protože muzeum se doslova rozpadalo!

„Budova už dávno nevyhovuje jak z klimatických, tak bezpečnostních důvodů. Stává se, že když víc zafouká vítr, vypadne přes noc i šest oken. Jde o havarijní stav,“ přiznal Lukeš a dodal, že ale není důvod ke smutku.

Opravené muzeum totiž nabídne moderní expozice i větší komfort. Nikdy už však nebude vypadat tak, jak ho znaly dřívější generace návštěvníků.

„Výstavní prostory se zvýší na dvojnásobek,“ popsal Lukeš. Kromě toho bude poprvé přístupná i kopule muzea, která z výšky 69 metrů nabídne nádherné výhledy na Prahu.

Zajímavosti o rekonstrukci

➤ vyjde na 3,307 miliardy korun

➤ zatím se odstěhovalo 6,5 milionů exponátů a 13,5 kilometru knih

➤ zbývá odstěhovat obsah jednotlivých vitrín z muzea, což potrvá 4 měsíce

Bráchové Max a Filípek: Poslední návštěvníci

Alexandr Kalvoda z Prahy se do muzea vydal se svými syny Maxem (9) a Filípkem (7). Klučinové – poslední včerejší návštěvníci – navštívili nejslavnější české muzeum poprvé v životě!

„Byla to poslední šance, kterou jsme si nemohli nechat ujít,“ popsal pan Kalvoda. A co se bráchům v expozicích nejvíce líbilo? „Kladivoun a mečoun. A mně se zase líbily vitríny s drahými kameny,“ dodal pan Kalvoda.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.