Tučné odchodné pro ministry | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Tučné odchodné pro ministry

Až řekne Topolánkova vláda sbohem, rozdělí si »výslužku« 1,6 milionu Kč
Až řekne Topolánkova vláda sbohem, rozdělí si »výslužku« 1,6 milionu Kč (: ČTK)

PRAHA – Ačkoliv budou coby ministři ve funkcích jen necelé dva měsíce, odnesou si členové Topolánkovy vlády, která v úterý nezískala poslaneckou podporu, a brzy tak skončí, tučné odchodné! Každý z nich dostane podle zákona »výslužku« 103 900 Kč, premiér Topolánek pak 174 300 korun. Celkem to dělá 1 628 900 Kč! Plus platy desítek dobře placených poradců.

Ale to není ještě zdaleka vše! Ministři ODS za dobu svého působení stihli vyhodit 32 náměstků, které zaměstnali jejich předchůdci. A každý z vyhozených náměstků má také nárok na odchodné!

„Pracovní poměr náměstka na ministerstvu vzniká jmenováním. V případě, že jeho poměr není ukončen na základě porušení pracovních povinností, je to na základě organizačních změn. Pak má nárok na tři platy odstupného a dvouměsíční výpovědní lhůtu. Praxe ale bývá taková, že v podstatě ty dva měsíce vůbec nepracuje, a dostane tak vlastně pět platů za žádnou práci,“ vysvětluje advokát Jakub Drábek.

Pokud je průměrný plat náměstka ministra zhruba 60 000 Kč, jednoduchými počty zjistíme, že nás jejich vyhazovy přijdou na 9,6 milionu korun!

A nejhorší je, že noví náměstci se ve svých úřadech ani nemusejí příliš ohřát. Pokud by byl nakonec premiérem třeba Jiří Paroubek (ČSSD), zřejmě by desítky současných náměstků, dosazených ODS, dostaly padáka. A i po krátké době v úřadě by měli nárok na tučné odchodné! Zkušební lhůtu totiž nemusejí mít ve smlouvě. Takže kdyby byli náměstci ve funkci třeba jen měsíc a ve smlouvě neměli zkušební dobu, získali by stejně jako jejich předchůdci krásných pět platů za nic.

A jestli budou v příštím roce předčasné volby, můžeme se těšit na další výměny a další zbytečně utracené miliony…

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.