Proč nezmizet jako Harry Potter? Český vědec otcem neviditelnosti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Proč nezmizet jako Harry Potter? Český vědec otcem neviditelnosti!

Fotografie
Fotografie (internal)

Od 5. do 10. července se bude v Londýně konat významná výstava, na které vědci představí tzv. plášť neviditelnosti. Podobný používal ve filmu čarodějnický učeň Harry Potter, ale tentokrát jde o čistou vědu. A jedním z otců převratného vynálezu je brněnský profesor Tomáš Tyc (38)!

Do pláště zahalené osoby nebo předměty ovšem v Londýně zázračně nezmizí. Jen nebudou vidět. Světelné paprsky totiž plášť obtékají, což ovšem lidské oko vzhledem k nízké rychlosti světla nepostřehne.

Právě v tom, jak plášť zpomalí rychlost světla, je celá záhada neviditelnosti. Jeden nedostatek ale novinka přece jen má. S pohybem odchází i její kouzlo. Mizící předmět musí být v klidu. Jakmile se pohne, je opět vidět.

„Maskovat pohyblivé předměty by snad mohla kamufláž, kdy kamera snímá pozadí za předmětem a zachycený obraz je promítán na předmět zepředu,“ říká profesor Masarykovy univerzity Tyc, který pravidelně tráví několik měsíců v roce na univerzitě ve skotském St. Andrews (tam mimochodem poznal princ William svou manželku Kate Middleton).

Profesor Tyc se na univerzitě během zkoumání vlastností světla pracovně setkal s německým kolegou Ulfem Leonhardtem (45), se kterým se pustil do řešení tajemství neviditelnosti. Výsledek jejich snažení bude k vidění již za pár dní v Londýně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.