Děsivé svědectví z nehody českého autobusu: Lidé se sráželi, šlapali po sobě... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Děsivé svědectví z nehody českého autobusu: Lidé se sráželi, šlapali po sobě...

Při nehodě českého autobusu a slovenského kamionu na maďarské dálnici zahynuli dva lidé – řidiči obou vozidel. Deset osob bylo vážně zraněno, dalších 41 lidí utrpělo lehčí poranění. Češi se vraceli z termálních lázní.
Při nehodě českého autobusu a slovenského kamionu na maďarské dálnici zahynuli dva lidé – řidiči obou vozidel. Deset osob bylo vážně zraněno, dalších 41 lidí utrpělo lehčí poranění. Češi se vraceli z termálních lázní. (ČTK/AP, EPA)

Na tu cestu devadesátiletý Ladislav Zeman z Vysoké Pece u Chomutova nikdy nezapomene. Také on seděl v autobusu, který minulou neděli havaroval u maďarského města Hegyshalom, jen deset kilometrů od slovenských hranic.

Do autobusu, který převážel jednapadesát turistů vracejících se z termálních lázní v Maďarsku, v plné rychlosti naletěl slovenský kamion s opilým šoférem za volantem. Výsledek? Dva mrtví, deset těžce zraněných a jedenačtyřicet lehce zraněných.

Pan Ladislav jel se svou o deset let mladší sestrou. „Podruhé jsem se narodil. Bylo to něco strašného, co jsem za celý svůj život neprožil. A to jsem zažil i válku,“ svěřil se Nedělnímu Aha! krátce po svém návratu domů.

Panika a křik...

„Byla to celkem klidná cesta. Už jsem pomalu začal dřímat, vtom mě vzbudila strašlivá rána. Následoval křik a obrovská panika. Sedačky lítaly po celém autobuse. A venku vypukl požár,“ popisuje okamžiky hrůzy pan Ladislav.

„Každý měl strach, že to začne hořet i uvnitř, takže se všichni snažili zachránit. Jeden porazil druhého, a ještě po něm šlapal. Lidé skákali z autobusu ven, někteří proráželi okna. Všude bylo sklo. Bylo to strašné,“ dodává Ladislav Zeman.

On sám se nemohl hnout. „Na mně ležel nějaký pán, který byl v šoku a nemohl se vůbec zvednout. Naštěstí mi pomohla sestra a ven jsme se dostali zadními dveřmi, které už byly otevřené,“ líčí důchodce.

Pomoc přijela okamžitě. Za pár minut byli na místě záchranáři, hasiči i policie. „Po chvíli ke mně přišel lékař a zeptal se mě, jestli mi něco bolí. Byl jsem celý potlučený, vyrazili mi zuby a bolela mě levá ruka. Takže jsem musel do nemocnice. Stejně tak jako moje sestra, která měla přeražené koleno,“ dodává pan Ladislav.

V noci bolestí nemůže spát

Jedenapadesát cestujících, které autobus vezl z lázní domů, bylo rozvezeno do tří nemocnic. Řada z nich byla v kritickém stavu.

„Musím říct, že já a sestra jsme měli obrovské štěstí. Podruhé jsme se narodili. Ale že bych odteď slavil své druhé narozeniny, to asi ne,“ říká s trpkým úsměvem pan Ladislav. Po dvou dnech strávených v nemocnici byli se sestrou převezeni do České republiky.

„Mě pustili domů, ale sestra musela do nemocnice v Chomutově. To koleno ještě nemá v pořádku. Bude muset na operaci, má naštípnutou hlavici holenní kosti. A já trpím strašnými bolestmi. Záda mě tak bolí, že v noci nemůžu spát. Ani prášky mi nezabírají,“ krčí rameny důchodce.

S řidičem ještě mluvil

O život při nehodě přišel jeden z českých řidičů. Pár minut před smrtí s ním pan Ladislav ještě mluvil.

„Oba dva ti řidiči byli fajn lidé. Při poslední zastávce jsem za nimi přišel a řekl jsem jim, že se mi nezdá ten zvuk autobusu, že to nějak silně hlučí. Oni mi odpověděli, že teď s tím nic dělat nemůžou, ale jakmile nás odvezou, že s tím zajedou do servisu. Je strašné, jak to dopadlo,“ dodává se slzami v očích.

Přitom smrt řidiče byla úplně zbytečná. Řidič slovenského kamionu, který nehodu způsobil, měl totiž podle policie v krvi čtyři promile alkoholu! I on zaplatil za nehodu vlastním životem.

„Jak může někdo v takovém stavu vlézt za volant, to prostě nepochopím. Vždyť zničil tolika lidem život!“ konstatuje pan Ladislav.

Raději už nikam jezdit nebude

Do maďarských termálních lázní jezdil pan Zeman pravidelně téměř každý rok. Po osudné nehodě už ho ale příště nikdo nikam nedostane.

„Už nikam raději jezdit nebudu. Jeli jsme si tam léčit zdraví, a málem jsme se už zpátky nevrátili. Je vlastně zázrak, že jsme dopadli takhle a tuto hrůzostrašnou nehodu přežili. Raději už štěstí pokoušet nebudu,“ má jasno Ladislav Zeman, který i ve svých devadesáti letech je stále vitální, a dokonce řídí auto.

„Doufám, že se brzy uzdraví i moje sestra. Moc mi v životě pomáhá a je mi velkou oporou. Dokonce mi vaří a pere,“ nedá na svou sestru dopustit.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.