Voda, voda a zase voda.. | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Voda, voda a zase voda..

Průjezd obcí Brancouze je kvůli zvýšené hladině Jihlavy už nemožný
Průjezd obcí Brancouze je kvůli zvýšené hladině Jihlavy už nemožný

ČR – Velká voda se žene republikou! Tisíce lidí z obcí po celé zemi záchranáři evakuují. Na mnoha místech zkolabovala doprava. Rozvodněná Dyje zaplavuje Znojemsko, řekou večer protékalo téměř stejně vody jako při povodních v roce 2002.

Na velkou vodu se připravuje i Národní divadlo. Rozvodněné Labe utlumilo výrobu v chemičce Spolana v Neratovicích. Meteorologové mají stále jen špatné zprávy. Dál bude tát sníh a pršet!

Nejvyššího stupně povodňové aktivity dosáhly hladiny řek na 69 místech. Rozvodněné řeky zaplavily desítky domů po celé zemi. Energetici jsou připraveni odpojovat ohrožené zátopové oblasti od dodávek elektřiny. Během dneška se očekává kulminace horních úseků řek, na středních a dolních úsecích budou hladiny ještě stoupat!

Evakuace lidí se nevyhnula ani Praze. Záchranáři museli převézt do bezpečí obyvatele části Zbraslavi. Na záchranu se připravují i v Radotíně, velké Chuchli. Pražská zoo musela přemístit gorily do povodňové věže, která je součástí jejich expozice. Pod vodou jsou ulice v Havlíčkově Brodě. Brandýs nad Labem hlásil havarijní stav pilířů mostu. Řeka Jihlava v Třebíči začala ohrožovat židovskou čtvrť zapsanou na seznamech UNESCO. V Sázavě a Kralupech nad Vltavou musela být odstavena čistírna odpadních vod.

Nejdramatičtější situace byla večer v Nespekách, Kácově a stále ve Vestci, který záchranáři evakuovali již v pondělí večer.

Autoři: ZPRAVODAJOVÉ AHA!
Foto: ČTK

Čtěte více v tištěném Aha! - str. 3

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.