Smrt dívky (†14) při závodech: Soudí organizátora | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Smrt dívky (†14) při závodech: Soudí organizátora

František Pišta včera před soudem.
František Pišta včera před soudem. (Foto Aha! – Petr Novotný, ara)

Smrtí divačky (†14) skončil loni 15. května automobilový závod do vrchu v Berouně.

U trati ji smetlo závodní auto. Včera před soudem stanul organizátor soutěže František Pišta, jemuž za neúmyslné zabití hrozí až čtyři roky kriminálu.

Při neštěstí závodní auto vyletělo mimo trať, většina diváků naštěstí uskočila, jen jediná dívka nestačila utéct. Utrpěla vážné poranění hlavy a přes okamžitou pomoc zemřela.

Státní zástupkyně organizátora viní z toho, že dostatečně nezajistil bezpečnost diváků. To však Pišta odmítá. „Vzdálenost od zatáčky jsem považoval za bezpečnou. Pokud by diváci stáli v nebezpečném prostoru, traťoví komisaři by je odtud vykázali,“ uvedl do protokolu.

Vinu podle něj nese závodník. Údajně jel příliš rychle a nebrzdil. To zase vyvrací policejní vyšetřovatel Antonín Klika: „Je to soutěž a úkolem závodníka je projet trať co nejrychleji. Na uzavřené trati nemusí dodržovat pravidla silničního provozu.“ Soudce Aleš Grombíř odročil jednání na srpen.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.