To je Klausův rodný dům! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

To je Klausův rodný dům!

V tomto domě Václav vyrůstal.
V tomto domě Václav vyrůstal. (Aha! – Dan Černovský, Alexandr Malachovský, Karel Kopáč, ČTK)

Každý den kolem projdou tisíce lidí. Málokdo z nich přitom tuší, že právě v tomto pražském domě na adrese Jugoslávská 11 se v roce 1941 narodil a dětství tu prožil nynější prezident Klaus. Václavovo rodiště je prostě pro většinu lidí tak trochu utajené...

Dům je momentálně v rekonstrukci, přízemí a celé první patro zabírá řetězec rychlého občerstvení. Kromě toho zde sídlí právnická firma, realitní společnost a masážní salon a bydlí tu také několik cizinců. Ze starousedlíků zůstaly v domě už jen poslední dvě rodiny...

Zisk v milionech!

Prodejna mobilního operátora, restaurace, fast food McDonald’s a řada bytů, které si pronajímají cizinci. Tak vypadá v současnosti rodný dům Václava Klause. Podle námi oslovených realitních makléřů bude objekt stojící na lukrativní adrese majitelům ročně vydělávat miliony korun.

A teď bydlí tady!

Díky vrcholné politice žije Václav Klaus s manželkou Livií takřka kočovný život. Většinu společného času strávili v paneláku v Českolipské ulici na pražském Proseku. Když se Klaus stal v roce 1998 šéfem Sněmovny, získal možnost bydlet v krásné vile v ulici U Ladronky.

Později žil prezidentský pár v Libni, kde si domov vytvořili spojením dvou bytů. Nyní bydlí v Lumbeho vile na Hradčanech, která je oficiálním sídlem hlavy státu.

Vzpomínky na pionýrský šátek

Přímo vedle bytu, v němž Václav Klaus udělal své první dětské krůčky, bydlí Jana Váňová (31). Ta má zároveň v domě masážní salon. A právě salon navštěvuje několik lidí z okolí, kteří si na Klausovu rodinu vzpomínají.

Jedním ze zákazníků je muž, který s nynějším prezidentem chodil do základní školy. „Několikrát mi o něm vyprávěl. Prý byl trochu zvláštní. Pionýrský šátek musel mít hedvábný a neustále si dával pozor, aby ho měl správně narovnaný,“ směje se Jana Váňová.

A Klaus je kdo?

Když jsme se zahraničních dělníků pracujících na rekonstrukci zeptali, zda vědí, že se v tomto domě narodil Klaus, dostalo se nám jen odpovědi: „Klaus? Kdo to být?“ Po chvíli si to však uvědomili a vzpomněli si i na to, že dnes slaví 70. narozeniny.

Jeho nejslavnější video

Jedním z nejúspěšnějších videí na internetu se stal záznam toho, jak si Klaus přivlastnil vzácné státnické pero při návštěvě Chile. Skvělá ukázka Klausovy oblíbené »neviditelné ruky trhu«.



Přečtěte si
zdan
27. 7. 2011 • 22:03

že neni utajene cilske pero.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.