Soud rozhodl: Stávka je nezákonná! Přesouvá se na čtvrtek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Soud rozhodl: Stávka je nezákonná! Přesouvá se na čtvrtek!

Stávka se zřejmě uskuteční ve čtvrtek.
Stávka se zřejmě uskuteční ve čtvrtek. (ČTK – Vít Šimánek, Petr Sznapka, ara)

Stávka nebude! Ačkoli ještě včera vše nasvědčovalo tomu, že zítra odboráři svými protesty ochromí celou zemi, rázem je vše jinak. Odboráři totiž zcela nečekaně obdrželi od Městského soudu v Praze předběžné rozhodnutí o zákazu stávky. Nově je tedy stanovena na čtvrtek 16. června, kdy by měla trvat celých 24 hodin.

Soud o vydání předběžného opatření požádal ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který odboráře pěkně vypekl. Městský soud v Praze stávku skutečně zakázal a označil ji za nezákonnou.

Nezákonným nazval i vyzývání k protestům. Stávka totiž nebyla ohlášena tři pracovní dny před svým začátkem a podle soudu se jednalo o zneužití práva na stávku. Největší hněv odboráři vzbudili prohlášením, že zablokují silnice v Praze.

Ještě včera měli odboráři s celou vládou o nahlášených blokacích jednat. Když ale přišli na Úřad vlády, obdrželi od justiční stráže rozhodnutí o zákazu stávky. Hned poté naštvaně odešli, protože vše považovali za dopředu připravenou lest. Proti tomu se ale Kalousek jednoznačně ohradil.

„My jsme je pouze pozvali na jednání a já jsem byl přesvědčen, že odbory mají dávno soudní rozhodnutí doručeno, protože já jako žalobce jsem je dostal v pátek,“ vysvětlil. Celou věc odboráři předali právníkům.

Premiér Petr Nečas (ODS) upozornil, že by bylo skandální, kdyby nebyl respektován verdikt soudu.

„Vláda je tu od toho, aby chránila občany před nátlakovými skupinami. Vláda musí chránit zájmy státu před hospodářskými škodami, a pokud nějaká škoda vznikne, bude do koruny chtít vyčíslené škody od těch, kteří škodu způsobili, zaplatit,“ dodal Nečas.

Škody v dopravě? Šlo by o 200 milionů!

Ministerstvo dopravy včera vyčíslilo škody, které by jen v jeho působnosti způsobila rozsáhlá stávka dopravních odborů. Jestliže by se i přes zákaz soudu konala, vymáhalo by ministerstvo po odborářských předácích více než 200 milionů korun! Tyto škody pro ministerstvo vypočítaly České dráhy, Správa železniční dopravní cesty a ČD Cargo.

Prohlášení vlády

Oficiální usnesení k chystané stávce vydal včera kabinet Petra Nečase. Ten chce s odboráři dále jednat a zároveň zaúkoloval ministry vnitra a dopravy, aby se na stávku dobře připravili.

Vláda vyjadřuje lítost, že se představitelé odborů odmítli zúčastnit jednání s vládou, je přesvědčena, že představitelé odborů budou ctít právní řád ČR a respektují rozhodnutí nezávislého soudu, a má vůli s představiteli odborů dále jednat.

Vláda zároveň ukládá:

ministru dopravy, aby přijal veškerá opatření nezbytná k zajištění železniční a silniční dopravy,

ministru vnitra, aby přijal veškerá opatření, která zajistí veřejný pořádek, ochranu života a zdraví občanů a ochranu veřejného a soukromého majetku,

ministru práce a sociálních věcí a ministru spravedlnosti začít intenzivně pracovat na legislativní úpravě práva na stávku.

Soud zatrhl protesty už dříve: Odboráři na to kašlali!

O zákonnosti stávky rozhodoval soud v minulosti několikrát, většinou však až po jejím skončení. V roce 1997 ale v době stávky na železnici rozhodoval soud v jejím průběhu.

Městský soud v Praze tehdy vydal předběžné opatření, podle něhož by mohla být probíhající stávka nezákonná, a rozhodl, že železničáři jsou proto povinni se jejího organizování zdržet. Odbory se ale rozhodly ve stávce pokračovat. Stávka tak trvala od 4. do půlnoci na 9. února.



Přečtěte si
zadnice
13. 6. 2011 • 10:09

Jestli chce "vláda" pokračovat tímto směrem i dále, tak to bude horší než před rokem 1989. Sbohem svobodo!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.