Obrovský výbuch Slunce: Mohou se zbláznit mobily či navigace | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Obrovský výbuch Slunce: Mohou se zbláznit mobily či navigace

Výbuch Slunce má vliv na činnost satelitů i elektrické sítě.
Výbuch Slunce má vliv na činnost satelitů i elektrické sítě. (ČTK/AP)

Úchvatná fotka, nad kterou se tají dech. V úterý chrlilo Slunce oblaka plazmových částic.

Nejmocnější erupce za posledních pět let ale zároveň budí respekt a obavy. A skutečně je čeho se bát – na planetu Zemi se včera hnaly magnetické šokové vlny, které mohou pobláznit mobily, televize, rádia i GPS navigace...

Slunce se podle vědců probralo z hlubokého spánku a po dva příští roky bude hýřit aktivitou. Úterní výron koronální hmoty je nejsilnější od roku 2006, ze Slunce tryskala velká oblaka částic, která následně pokryla téměř polovinu slunečního povrchu.

Po výbuchu povolala  NASA do služby 12 satelitů a kosmických lodí, které mají monitorovat pohyb částic. Podle vědců hmota zasáhne i Zemi, což způsobí lehčí až středně těžkou geomagnetickou bouři. Co to konkrétně znamená? Tady jsou nejčastější otázky a odpovědi.

➤ Jak to pocítíme na Zemi?Sluneční bouře mohou poškodit nejbližší telekomunikační satelity a navigační systémy GPS. Ohrožuje i elektrické sítě.

➤ Hrozí totální kolaps?Letecká i lodní doprava je závislá na signálech GPS. Proto budou muset být přesměrovány například některé lety přes polární oblasti. Žádné větší nebezpečí ale nehrozí.

➤ Vyvolá erupce katastrofu?Není to vyloučené. Ne však přírodní katastrofu typu povodně či zemětřesení, spíš »technologickou«. Po dosud nejsilnější geomagnetické bouři v únoru 1986 postihl miliony obyvatel Kanady a USA plošný a dlouhodobý výpadek elektrického proudu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.