Extrémní bouřky: 50 blesků za minutu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Extrémní bouřky: 50 blesků za minutu!

Fotografie
Fotografie (internal)

Hororově blýskající se obloha a ohlušující dunění hromu.

Přesně to prožily tisíce lidí po celé republice, když se nad jejich hlavami prohnaly silné bouřky doprovázené krupobitím a pořádným vichrem. Bilance řádění živlů je neradostná a meteorologové varují, že nás čeká pořádně bouřlivé léto.

Deštivá smršť je totiž typická pro přelom července a srpna, ale k nám přišla už na začátku června. Výrazná aktivita byla i u blesků, kterých po celé republice ve špičce udeřilo až padesát za minutu!

Kulové blesky na Karlovarsku

› Úder kulového blesku způsobil v pondělí večer požár rodinného domu v Sadově, plameny poškodily jen část dřevěné konstrukce střechy. Nikdo nebyl zraněn, škoda je odhadnuta na 30 000 korun.

› Další kulový blesk zapálil v pondělí strom poblíž cesty u Nové Vsi na Sokolovsku.

› V Horním Slavkově čerpali hasiči vodu ze zatopeného sklepa dětského domova a čistili tady propustek pod vozovkou.

› V Okrouhlé na Chebsku pak odstranili strom, který spadl přes silnici.Laguna ve středních Čechách› Přívalový déšť a rychle se vytvořivší laguna na silnici do Říčan uvěznila nešťastnou řidičku. V samotných Říčanech se sesula hlína ze svahu.

› Nejvíce potíží způsobil déšť a vítr v okresech Prahavýchod, Beroun a Příbram, hasiči kvůli bouřce vyjížděli asi v padesáti případech.› Přívaly vody zatopily obytný zahradní dům v Radošovicích.

Promáčené Plzeňsko

› Nejvíce práce s čerpáním vody měli hasiči ve Kdyni a Bělé pod Radbuzou.

› V Poběžovicích vystavěli kolem potoka hráze z pytlů s pískem. Večer také předali téměř 130 pytlů s pískem v Želčanech na jižním Plzeňsku a v nedalekých Chválenicích pročistili drenáž pro odtok vody.

› Dvakrát se hasiči během pondělí vraceli do Dobříva na Rokycansku. Odpoledne tam čerpali vodu ze čtyř sklepů, večer se vrátili kvůli dalšímu čerpání vody a propláchnutí kanalizace.

V Praze hořela tramvaj

› Škodu za zhruba 100 000 korun způsobil požár tramvaje ve vozovně v Patočkově ulici. Řidič vjel do velmi hluboké louže, voda se dostala do elektrického systému stroje a začalo se z něj kouřit, později začal hořet. Nikdo nebyl zraněn.

› V podjezdu v Chlumecké ulici asistovali hasiči u vyproštění dvou aut, která tam uvěznil náhlý příval vody.

› Komplikace zaznamenali i cestující, kteří chtěli jet metrem ze stanice Můstek uprostřed Václavského náměstí. Voda tam natekla do eskalátorů, vstup do metra tak byl uzavřen.

Na jižní Moravě poničil vítr kino

› Vítr během krátké intenzivní bouřky poničil střechu holešovského kina Svět. Utržená konstrukce z trámů a plechu, která spadla na chodník, naštěstí nikoho nezranila. V budově byla preventivně vypnuta elektřina.

› Bouřka ve městě Holešov kromě toho polámala větve a také shodila strom nedaleko tamního gymnázia.

Zatopené Ústecko

› Hasiči po silné bouřce museli zasahovat na třinácti místech Ústeckého kraje u zaplavených silnic, budov i popadaných stromů.

› Ve Břvanech na Mostecku v zatopené ulici uvízla řidička se svým automobilem, který pak hasiči museli vytáhnout.

Věděli jste, že?

~ V případě kulového blesku vám příliš nepomůže ani hromosvod, který je účinný především při zásahu klasickým bleskem.

~ Vzdálenost, kterou blesk urazí, se pohybuje v rozmezí od desítek až po stovky metrů. Velmi záleží na rozložení a hustotě mraků, vlhkosti vzduchu a tlaku okolního vzduchu.

~ Podle toho, jaké jsou podmínky, tak se blesk i větví. Některé druhy bleskových výbojů vůbec nesměřují k zemi, ale probíhají jen plošně uvnitř bouřkových mraků.

~ Když dojde k bleskovému výboji, okolní vzduch se mimořádně rychle ohřeje až na hranici 30 000 °C! Toto ohřátí je symbolizováno ohlušujícím hlukem (hromem).

~ Blesky se vyskytují také v oblacích popela ze sopečných erupcí, v písečných bouřích, či po výbuchu vodíkové bomby. Posledně jmenované bývají sytě namodralé a mají délku až 1 kilometr!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.