Nedělní speciál: Zahrada! Rady, recepty.... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Nedělní speciál: Zahrada! Rady, recepty....

Sklizeň jahod začíná právě v těchto dnech
Sklizeň jahod začíná právě v těchto dnech (Profimedia.cz)

některých regionech právě startuje, jinde si budeme muset pár dní nebo týdnů počkat. Jedno je ale jisté – sezona jahod je konečně tady. Dnes vám poradíme, jak je správně sklízet, jak se o rostliny po sklizni postarat, abychom příští rok měli bohatou úrodu, a doporučíme vám několik super receptů na jahodové dobroty...

Jak se dělí jahody?

Podle doby sklizně můžeme jahody rozdělit na jednou plodící (pouze jedna sklizeň do roka a v případě dlouhého léta možné dvě), stále plodící (více sklizní do roka) a měsíční (jahodníky plodí asi jednou do měsíce).

Víte, že…

Tam, kde se v předešlém roce pěstovaly jahody, bychom jahodník neměli vysazovat. Dochází totiž k únavě půdy i ke koncentraci chorob a škůdců. Vhodná je i několikaletá časová prodleva.

Jak správně sklízet jahody?

1. Plody sklízejte nejlépe denně a hned ráno.

2. Při sběru nespěchejte, ať rostliny nepošlapete nebo nepoškodíte.

3. Vybírejte vyzrálé, na omak tvrdé plody – buďte opatrní, ať se zralou jahodou neutrhnete celou větvičku, kde jsou ještě nezralé plody.

4. Jahody trhejte se stopkou, déle pak vydrží, a ukládejte je do prodyšných košíčků.

5. Plody, které hned nespotřebujete, skladujte v chladu nebo je rovnou zamrazte.

6. Při sklizni z rostlin otrhávejte i nahnilé a plesnivé plody, které ihned vyhazujte do kontejneru. Také odstřihávejte odnožující se šlahouny, aby se rostlina zbytečně nevysilovala.

7. Během sklizně jahodníky správně zalévejte (stačí jednou, maximálně dvakrát týdně cca 20 litrů vody na metr čtvereční), aby plody měly správnou chuť. Pokud budete zalévat málo, jahody budou málo šťavnaté. Když to naopak přeženete, plody budou vodnaté a bez chuti.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.