Unikátní operace srdce: Jen tak Janu Kutému mohli zachránit život... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Unikátní operace srdce: Jen tak Janu Kutému mohli zachránit život...

Unikátní operace srdce
Unikátní operace srdce (Aha! – Alexandr Malachovský)

Jan Kutý (78) ze Žlutic u Karlových Varů je prvním pacientem v Česku, jemuž lékaři provedli výměnu nemocné srdeční chlopně unikátní metodou. V minulosti podstoupil již dvě operace srdce a běžné postupy už u něj nepřipadaly v úvahu...

„Byl jsem stále vyčerpaný. Ušel jsem několik kroků a musel zastavit, vydýchat se. A metry, které jsem ušel bez zadýchání, se zkracovaly,“ popisuje inženýr Kutý.

Za problémy stálo zúžení chlopně mezi levou srdeční komorou a aortou, hlavní tepnou odvádějící krev do těla. Do chlopně se ve vyšším věku usazuje vápník, čímž se zmenší jak její pohyblivost, tak i otvor, kudy proudí krev. „Komora, která pracuje proti zúžené chlopni, pak začne selhávat,“ vysvětluje prof. MUDr. Josef Veselka, přednosta Kardiologické kliniky 2. LF UK FN Motol.

Dosud lékaři takovým pacientům pomáhali buď velkou operací, (otevření  hrudníku, zastavení srdce, výměna chlopně), nebo tzv. katetrizační implantací, kdy z řezu v třísle zavádí hadičkou novou chlopeň až do srdce a rozevřou ji v místě nefunkční. Jsou ale marodi, u nichž není možné provést ani jeden z těchto zákroků.

„Vyřešili jsme to tak, že náš kardiochirurg udělal pacientovi malý řez na hrudníku a vypreparoval aortu a dál už jsme postupovali jako při katetrizačním výkonu,“ popsal spolupráci několika týmů motolských doktorů prof. Veselka.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.