Smrtící bakterie dorazila do Česka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Smrtící bakterie dorazila do Česka!

Nebezpečná bakterie zabíjí.
Nebezpečná bakterie zabíjí. (Profimedia.cz, ara)

Smrtící bakterie EHEC je s největší pravděpodobností v Česku!

Lékaři testovali tři pacienty s podezřením na onemocnění krvácivým průjmem – Češku, Čecha a Američanku. U cizinky nákazu již potvrdili, u muže vyloučili! Ona a Čech pobývali v Německu.

Tam už nákaze podlehlo patnáct osob a první případ úmrtí včera ohlásilo i Švédsko. Ministr zemědělství Ivan Fuksa připustil, že není vyloučen ani teroristický útok. Ze španělských okurek totiž nákaza nepochází!

1. případ

„Americká turistka přicestovala do Česka 27. května s klinickými příznaky této infekce – průjmem s příměsí krve. Při jejím předchozím pobytu v severním Německu konzumovala zeleninové saláty,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Žena byla okamžitě převezena na infekční kliniku Fakultní nemocnice Na Bulovce v Praze a lékaři jí infuzemi doplňují tekutiny. „Pacientka je na standardním oddělení kliniky, netrpí selháváním ledvin,“ popsal její zdravotní stav Sršeň.Hlavní hygienik ČR Michael Vít infekci vražednou bakterií včera odpoledne potvrdil.

2. případ

Na infekci Fakultní nemocnice v Hradci Králové leží druhá pacientka – Češka. „Podstupuje vyšetření, zatím nebylo potvrzeno, že se jedná o tuto nákazu. Průběh onemocnění u ní není tak závažný,“ uvedl ředitel špitálu Roman Prymula. Výsledky testů u této ženy zatím nejsou známé, pokud by byla pozitivní, nakazila by se v Česku, v zahraničí totiž nepobývala.

3. případ

Třetí pacient, muž z Moravy, u nějž je podezření na infekci, pobýval v Německu a Belgii. „V minulém týdnu se něj vyskytlo průjmové onemocnění. V současné době je již bez jakýchkoliv potíží,“ konstatoval Sršeň. Testy nákazu naštěstí neprokázaly.

Co je to za nemoc?

●  Onemocnění je velmi zákeřné a závažné, stačí jen velmi nízká tzv. infekční dávka. „Stačí nemyté ruce a může dojít k infekci,“ uvedl prof. MUDr. Roman Prymula, ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové.

● Inkubační doba je 3 až 8 dní.●  Projevuje se průjmy zpravidla s příměsí krve, zvracením a teplotou.

●  Může vést k rychlé dehydrataci a v případě tzv. hemolytickouremického syndromu k selhání ledvin.●  Lékaři nemají žádný účinný lék, pouze tlumí příznaky nemoci.

Ministr zemědělství Fuksa: Může to být teroristický útok!

Zda onemocnění všech pacientů opravdu způsobila bakterie EHEC, musí potvrdit národní referenční laboratoř. Odborníci testují biologický materiál od všech tří nemocných.

Ministr zemědělství Ivan Fuksa včera ve chvíli, kdy ještě nebylo vyloučeno, že nákaza pochází ze španělských okurek, řekl, že nelze vyloučit ani teroristický útok! „V jakémkoliv skladu to lze postříkat. To už by bylo na hranici teroristického útoku,“ řekl Fuksa v České televizi.

V Německu má bakterie na svědomí patnáct úmrtí (třicet lidí je v kritickém stavu, selhaly jim ledviny, a dalších 1400 je nakažených). Žena (†50) zemřela ve Švédsku. Nákaza byla zjištěna také u několika pacientů v Británii, Dánsku, Rakousku, Nizozemsku, Švýcarsku a Francii.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.