Jeďte do Jindřichova Hradce: Originální výstava záchodů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jeďte do Jindřichova Hradce: Originální výstava záchodů!

Tady trůnili Schwarzenbergové: Kožené křeslo, jehož zdvihatelný sedák ukrývá unikátní splachovací záchod, který patřil do majetku Schwarzenbergů.
Tady trůnili Schwarzenbergové: Kožené křeslo, jehož zdvihatelný sedák ukrývá unikátní splachovací záchod, který patřil do majetku Schwarzenbergů. (Foto Národní památkový ústav)

Naprosto unikátní výstavu přichystal zámek v Jindřichově Hradci.

Expozice s názvem »Urozená očista« představuje rarity jako nočník pro ženy ve tvaru omáčníku nebo unikátní schwarzenbergský splachovací záchod ukrytý v koženém křesle!

 

Na výstavě je na 100 exponátů převážně z jihočeských hradů a zámků, jako jsou Hluboká, Rožmberk či Český Krumlov.

„Výstava představuje nočníky, bidety, přenosné záchody, nástroj na provádění klystýru, porcelánové mycí soupravy a mnoho dalších exponátů. Nechybějí ani předměty používané při kosmetice či péči o tělo,“ popsala mluvčí Národního památkového ústavu Kateřina Voleská.Výstava bude otevřena do 31. srpna.

Historie záchodu

3000 – 1500 př. n. l.

Nejstarší splachovací záchod byl nalezen ve vykopávkách paláce na Krétě, byl vybaven dřevěným sedátkem a nádržkou na vodu, která se přiváděla z cisteren s dešťovou vodou.

69 n. l.

Už staří Římané využívali veřejné toalety a pisoáry v průchodech domů, používali záchody s kanalizací a také nočníky. Luxusní záchody byly obkládány barevným mramorem.

13. století

Nečistoty z domácností se ukládaly do odpadní jímky zakryté prknem, lidé na vesnicích chodili vykonat potřebu na hnojiště.

15. století

Začínají se používat přenosné stolice a truhlice, které byly ze dřeva a měly vyjímatelnou porcelánovou mísu.

1592

Anglický vynálezce vymyslel první uzavíratelný záchod pro královnu Alžbětu I., která si stěžovala na zápach ze špatně vymytých nočníků.

1700

Císař Rudolf II. chtěl v laboratořích nechat z exkrementů vyrobit zlato.

1775

Patent prvního skutečného splachovacího záchodu na světě získal anglický hodinář Alexander Cummings. Vymyslel záchod se šoupacím ventilem, který brání šíření zápachu. Splachovalo se pomocí vodního víru.

1852

První moderní veřejné splachovací záchody byly otevřeny ve Fleet Street v Londýně pouze pro pány. Za první rok ale záchody navštívilo jen 82 gentlemanů. Pokud muži stáli, nemuseli za použití platit.

1857

Američan Joseph Cayetty vynalezl opravdový toaletní papír, před jeho nápadem se využívaly hlavně noviny. Bohatí se utírali hedvábnými ubrousky, které prali, chudým stačila tráva.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.