Co s přeplněnými věznicemi? AMNESTIE! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Co s přeplněnými věznicemi? AMNESTIE!

Otevřou přeplněné české věznice brány?
Otevřou přeplněné české věznice brány? (Aha! – Alexandr Malachovský)

České věznice praskají ve švech. V přeplněných kriminálech je o více než tři tisíce vězňů víc, než kolik dovoluje kapacita. Jenže postavit další nápravné zařízení je drahé. Otevřít brány vězení a pustit zločince na ulici vyjde levněji. Přinejmenším v prvních pár měsících.

Ministerstvo spravedlnosti se oficiálně k amnestii příliš nehlásí. Mezi jeho pracovníky se o ní však šušká již delší dobu. „Amnestie tu dlouhodobě nebyla. Nemůžeme ji pominout jako legislativní nástroj. Při budování nových kapacit se bavíme o stovkách milionů, amnestie je jedna sbírka zákonů,“ přiznal opatrně náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák.

Češi se ale amnestií dlouhodobě velmi obávají. Po smutně proslulé vlně propouštění na pokyn prezidenta Václava Havla v roce 1990 vyrazilo do ulic z vězení více než 16 tisíc zločinců. Ti pak ještě v témže roce spáchali desetinu všech trestných činů. A to i vražd!

Česko disponuje dvaceti tisíci míst v nápravných zařízeních. Potřebovalo by však o osm tisíc více. Již nyní udělují soudy často podmíněné tresty i za závažnější trestnou činnost, ačkoliv by mohly poslat kriminálníka do vězení. Existují sice objekty, které by bylo možno na věznice přestavět, ale na to prý chybějí peníze.

Pomoc si justice slibovala od nového trestu domácího vězení a alternativních trestů. To se však příliš neosvědčilo. Celá třetina zločinců odsouzených k domácímu vězení neplnila podmínky trestu a skončila ve vězení skutečném.

O vyhlášení amnestie by musel rozhodnout prezident Václav Klaus. Ministerstvo mu ji může pouze navrhnout.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.