Z korupce podezřelý exministr Barták a protikorupční exšéf Vrba: Kámoši jako hrom! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Z korupce podezřelý exministr Barták a protikorupční exšéf Vrba: Kámoši jako hrom!

Martin Barták v družném hovoru s Liborem Vrbou a dalšími dvěma přáteli.
Martin Barták v družném hovoru s Liborem Vrbou a dalšími dvěma přáteli. (Aha! – Mária Rušinová, Martin Hykl, David Kundrát)

Vlahý, takřka letní květnový večer. Vinárna Flowers v centru Bratislavy. U jednoho ze zahradních stolků sedí čtyři muži. Popíjejí víno, vedou družný hovor, občas se zasmějí, šťouchají do sebe rameny.

Pár přátel na dobrém drinku, řekli byste si. Ono by na tom opravdu nebylo nic divného. Kdyby se jeden z těchto mužů nejmenoval Martin Barták (44) a nebyl podezříván ze zapletení do korupčních afér týkajících se až dvacetimiliardových (!) armádních zakázek.

A ten druhý Libor Vrba, ještě nedávno šéf protikorupční policie. Ta měla podivný průběh zakázek a Bartákovu roli v nich rozplétat...

Jenže nestalo se nic. A to přesto, že na Bartákovu negativní roli v těchto zakázkách upozorňovali manažeři firem, rakouští, američtí i čeští politici, a dokonce i americká vyšetřovací služba FBI.

Barták, který jako tehdejší ministr smlouvy podepsal například patnáctimiliardovou zakázku pro nákup obrněných transportérů Steyr a který vždy nacházel veřejnou oporu v  bývalém premiérovi Mirku Topolánkovi, se k nařčením dodnes nevyjadřuje. Stejně jako Vrba, který protikorupční policii šéfoval dva ze tří roků, během nichž se aféry prošetřovaly.

„Vyšetřování pokračuje, k detailům se ale nebudeme vyjadřovat,“ povídal jen stále dokola. Když na jaře na svoje místo rezignoval (prý z osobních důvodů), stáhl se z veřejného života.Objevil se až teď. V Bratislavě. A rovnou ve společnosti Bartáka.

A pánskou jízdu ve vinárně Flowers v centru Bratislavy, kde za 0,75 litru červeného vína zaplatíte od 2000 korun (Hermitage, ročník 2006) až do 160 tisíc korun (Pommerol, ročník 1982), si užívali.

Zpozorněli až v momentu, kdy Bartáka vyrušil objektiv našeho fotografa. Jakmile jej zahlédl, na 20 minut zmizel kamsi do vinárny. Když si myslel, že je »čistý vzduch«, vrátil se ke stolu a pokračoval s kamarády v družné debatě.

Nechtěl být snad s někým ze svých přátel viděn? Byly snad důvodem toho, proč se část večera skrýval, opravdu obavy, aby nebyl spatřen v přítomnosti někdejší hlavy protikorupční policie?

Kdo je Libor Vrba?

➤ U policie pracoval od roku 1994, nejdřív jako pražský vyšetřovatel, později jako člen Národní protidrogové centrály a také jako šéf kriminálky.

➤ V únoru 2009 se stal šéfem protikorupční jednotky.

➤ Na začátku roku se pochlubil zvýšenou efektivitou vyšetřovaných a objasněných případů, např. usvědčením muže z Pardubicka z podvodů za sedm milionů korun.

➤ Vzápětí ale rázně odmítl nařčení, že by mohl být zapleten do podvodů týkajících se rozkrádání zvláštních fondů na placení informátorů. Kvůli tomu spáchal sebevraždu elitní detektiv protikorupční policie Milan Král. Vrba mu čerpání peněz schvaloval.

➤ Skončil v březnu 2011 po čistce, kterou na ministerstvu vnitra prováděl Radek John (VV). Jako důvod uvedl osobní problémy, vzápětí ale doplnil, že si s ním nový policejní ředitel Petr Lessy nepřál spolupracovat.

➤ Jeho manželka Hana jako obvodní státní zástupkyně pro Prahu 5 dozoruje policejní vyšetřování strany Věci veřejné a bezpečnostní agentury ABL.

Bartákova kauza

2005 až 2009

Firma Bartákova známého Michala Smrže (MPI Group) dodala armádě zbraně a munici za téměř miliardu korun. Většina obchodů byla uzavřena až po nástupu Bartáka na ministerstvo obrany (květen 2009). Oba se »náhodou« na dovolené potkávají na ostrově Mauricius. Barták měl také pomáhat Smržovi do vedení armádního podniku Letecké opravny Malešice, odtud ho po několika týdnech odvolala ministryně Vlasta Parkanová pro střet zájmů.

Únor 2009

Libor Vrba, který do té doby vedl například Úřad služby kriminální policie a vyšetřování, se stal šéfem protikorupční policie.

Květen 2010

Končí úřednická vláda Jana Fischera a s ní i ministr obrany Barták.

Srpen 2010

Barták se neuchytil na obraně ani na vnitru, stal se tedy náměstkem ministra financí.

Září 2010

Objevily se skryté nahrávky, v nichž náměstek ministra obrany Jaroslav Kopřiva popisoval mechanismus obcházení zákona o veřejných zakázkách a maskování korupce při nákupu obrněných vozidel Iveco a ATF Dingo 2. Zároveň naznačil, že těchto nezákonností se aktivně účastnil také Barták.

Listopad 2010

Barták »jde« na neplacené volno, protože ho policie vyšetřuje kvůli podezření z korupce v souvislosti s armádními zakázkami. Čelí obvinění, že si jako náměstek ministra obrany řekl o úplatek několika milionů dolarů bývalému velvyslanci USA a členovi dozorčí rady Tatry Kopřivnice Williamu Cabannisovi. Za peníze mu měl přislíbit pomoc při dodávkách pro armádu. Barták je také spojován s předraženými zakázkami na obrněné transportéry Pandur II nebo lehká obrněná vozidla Iveco či transportní letouny CASA.

Březen 2011

Barták končí ve funkci náměstka ministra financí.

Březen 2011

Oficiálně z osobních důvodů vedení protikorupční policie opouští Libor Vrba. Vytýká se mu, že s korupcí příliš nezatočil. Kromě jiného prý nebyl dost rázný při vyšetřování korupce okolo nákupu nákladních vozů Tatra.

Květen 2011

Barták a Vrba spolu vesele popíjejí v bratislavské vinárně.



Přečtěte si
zadnice
30. 5. 2011 • 12:50

To je ta "naše" demokracie!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.