Vražedné okurky: Obchody je stáhly z pultů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Vražedné okurky: Obchody je stáhly z pultů!

Tesco - Země původu: Holandsko, Polsko, Bulharsko, Makedonie
Tesco - Země původu: Holandsko, Polsko, Bulharsko, Makedonie (Aha! – Petr Novotný, ara)

Ačkoliv se Španělsko brání a tvrdí, že vražedná bakterie necestuje na jejich okurkách, zbytek Evropy má strach. Inspekce prověřuje španělskou zeleninu, obchody ji preventivně stahují z pultů a ruší objednávky.

V Německu na nákazu dosud zemřelo devět lidí a tisíc onemocnělo. Nemoc však ještě podle odborníků nedosáhla svého vrcholu. Inkubační doba je totiž deset dní. Ve Španělsku byla zajištěna část sklizených okurek, která mohla přijít do styku s kontaminovanou zeleninou. Odborníci také na farmách odebrali kvůli testům vzorky půdy, vody i zeleniny, ale podniky svou produkci nezastavily.

Až 57 % všech okurek na českém trhu pochází ze Španělska. Obchodníci teď ruší objednávky, dokud se situace nevyřeší. „Tesco preventivně pozastavilo objednávky okurek ze Španělska,“ uvedla mluvčí Andrea Frydlová. Podobně se zachovaly i ostatní velké obchodní řetězce. Existuje podezření, že okurky pocházejí z biofarem, které hnojí močůvkou či mrvou.

A co české okurky? Bez šance, na ty je příliš brzo. Tuzemští pěstitelé ještě nezačali ani sklízet...

Průjmovou chorobu způsobuje bakterie zvaná enterohemoragická Escherichia coli (EHEC), zvláště pak kmen typu HUSEC 41, avšak zmutovaný, na který nezabírají antibiotika. Nemocní konzumovali ve zvýšené míře syrová rajčata, salátové okurky a listový salát. Lidé by je neměli jíst syrové.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.