Překročí vaše léčba 1 037 000 Kč ročně? Nechají vás umřít! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Překročí vaše léčba 1 037 000 Kč ročně? Nechají vás umřít!

Vyléčit vás může nový lék nebo supermoderní přístroj, jenže...
Vyléčit vás může nový lék nebo supermoderní přístroj, jenže... (Profimedia.cz)

Dostane těžce nemocný pacient v Česku nový lék, bude operován revoluční metodou nebo léčen nejmodernějším přístrojem? Ministerstvo zdravotnictví navrhuje, aby nerozhodovali lékaři, ale PRACHY.

Pokud by unikátní léčba stála více než 1 037 000 Kč ročně a neprodloužila by vám život minimálně o rok, nedostanete ji! Ministerstvo ji do Česka vůbec nevpustí! A vy ať si klidně umřete...

Velmi zjednodušeně řečeno: Budete mít rakovinu a v zahraničí vyvinou nový lék. Prodlouží vám život o šest až osm měsíců. Jeho cena ale převýší částku 1 037 000 Kč. Proto ho nedostanete a zemřete dříve!

„Potřebujeme oddělit zrno od plev. Nových technologií chce vstoupit hodně, peníze však nejsou neomezené,“ vysvětlil Hospodářským novinám Pavel Vepřek, poradce ministra zdravotnictví.

Částka 1 037 000 Kč je daná tím, jak je ČR bohatá. Suma za prodloužení lidského života o jeden rok nesmí překročit trojnásobek hrubého domácího produktu. Podobný model funguje třeba ve Velké Británii, kde například pacienti s depresí starší 65 let mají jen malou šanci na nejkvalitnější léčbu.

„Oni říkají: Naše zdravotnictví není tak bohaté, abychom si mohli dovolit tak malé výhody tak draze platit. V případě onkologických léků např. jedna léčebná kúra stojí i několik set tisíc korun, ale často prodlouží život v řádu týdnů, maximálně měsíců,“ upozorňuje Jindřich Graf, specialista na farmakoekonomiku.

Systém má mezery

■ Systém navržený ministerstvem potřebuje spoustu pravdivých údajů a objektivních podkladů. A ty chybí, a nejen v Česku. Třeba na Slovensku je tento systém sice také zaveden, ale odborné analýzy, nakolik se lék vyplatí, provádí sami výrobci. Stát totiž nemá dostatek odborníků, kteří by vše propočítávali. Když ale analýzy dělá výrobce, jako zázrakem se vždy vejde do stanovených tabulek a norem.

■ Dalším problémem je nejednotnost léčebných výloh. Například léčba rakoviny vyjde v každé nemocnici na jinou částku. Kdo tedy určí, kolik je správná částka na léčení nemoci?

■ Není také jasné, kolik je vůbec pacientů s tou kterou nemocí. Existují jen přibližné odhady. Nelze tedy říci, jaké jsou pro léčbu priority – zda je to rakovina, infarkt či umělé klouby.

Doplatí na to hlavně důchodci!

Částka 1 037 000 Kč ročně znevýhodňuje hlavně staré lidi. Lékař například nebude posílat muže starší 75 let na speciální testy rakoviny prostaty, protože léčba se nevyplatí.

Rakovina prostaty totiž postupuje pomalu a statistika říká, že i kdyby tito pacienti tuto formu nádoru měli, stejně zemřou na jinou nemoc. Systém tedy zvýhodňuje mladé pacienty, jejichž život je ekonomičtější prodlužovat.

910643:gallery:true:true

Přečtěte si
andrea68
30. 5. 2011 • 00:06

Havel na to nárok mít určitě bude, protože ten by to finančně neutáhl, tak mu to bude pojišťovna proplácet. Vždyť už dneska za ním tajně jezdí lékaři z Prahy do Karlových Varů, kde je v lázních.

andrea68
30. 5. 2011 • 00:01

nebo jen pro lůzu (termín používaný českou pravicí pro lidi živící se poctivě a nikoliv krádežemi, podvody a korupcí)?

glumik
28. 5. 2011 • 16:55

Pokud můžete státu vydělávat, tedy odvádět daně, mohou Vás lékaří léčit do částky 1 milion 37 tisíc... A co když stojí prodloužení života jen o 100 Kč více? Nezájem... To je velmi smutné... Pokud jste staří, tak na léčbu nemáte nárok vůbec... Tak to je strašné, neetické, prostě morbidní... Ano, bylo by nejlepší se rovnou nechat "utratit"... Bude povolena aistovaná eutanásie vlado, parlamente a senáte? A jak to bude s Vámi prominenty? Viz Havel? Tzn. které "žijící mrtvoly" budou mít právo na nadstandardy?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.