Česko zasáhl sopečný prach: Zkazí se počasí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Česko zasáhl sopečný prach: Zkazí se počasí!

pohyb sopečného prachu
pohyb sopečného prachu (infografika Aha!)

Mrak sopečného prachu vychrleného islandskou sopkou Grímsvötn včera přešel přes Česko.

Na rozdíl od Německa, kde letadla musela zůstat na zemi, však krizový štáb zastavení letecké dopravy nenařídil. V poledne pak přišla další dobrá zpráva: z Grímsvötnu vychází už jen »velmi tenký« pruh kouře.

Vyhráno podle odborníků zatím není, v nejbližších dnech to pocítíme všichni... „Myslím, že je příliš brzy prohlásit, že erupce skončily, od rána však sopka neprojevuje aktivitu,“ prohlásila včera geoložka Sigthrudur Ármannsdóttirová.

Zatímco po sobotní erupci dosahoval oblak popela výšky 20 km, včera měřil jen 1000 metrů. Česko oblak popílku o nízkých koncentracích olízl včera odpoledne a večer.

„Kontaminováno bude ovzduší zhruba na sever od spojnice měst Chomutov, Tábor a Ostrava. Prach se bude pohybovat do výšky šesti kilometrů a v druhé polovině noci se bude přesouvat dál k východu,“ popsal včera v poledne Petr Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu.Do dnešního večera už by podle něj mohl být sopečný mrak mimo české území.

Jen co se ale popílek rozšířil nad Evropou, začíná se měnit počasí. Už zítra se prudce ochladí a o víkendu, se musíme připravit na 20 °C, oblačno a déšť.

Sopka vyděsila i Matuškovou

Manželka zpěváka Waldemara Matušky (†76) Olina (63) ve strachu před sopečným prachem chvatně uletěla z Prahy zpět na Floridu!

„Bála jsem se, že pokud se přestane létat, nedostanu se vůbec domů,“ svěřila se Matušková před odletem.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.