Další ničivé tornádo v USA: 91 MRTVÝCH! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Další ničivé tornádo v USA: 91 MRTVÝCH!

Toto byla do nedělního večera obytná čtvrť plná hezkých baráčků. Nezůstal tam ovšem kámen na kameni!
Toto byla do nedělního večera obytná čtvrť plná hezkých baráčků. Nezůstal tam ovšem kámen na kameni! (ČTK/AP)

Stačila chvíle a padesátitisícové město Joplin v americkém státě Missouri prakticky zmizelo z povrchu zemského! Ničivé tornádo široké asi 1,5 kilometru udeřilo v neděli večer a většinu domů rozštípalo doslova na třísky.

Stromy lámalo jako párátka, i s těžkými americkými vozy si pohazovalo jako s angličáky... Ve městě je hlášeno 89 mrtvých a další dva životy si tornádo vyžádalo v jiných státech. Zraněných jsou stovky.

Obchody, školy, benzinky, obytné domy – to všechno je v Joplinu srovnáno se zemí. Všechno, kam člověk dohlédne, je buď těžce poškozené, nebo kompletně zničené. Středem města se táhne 9 km dlouhé a 600 m široké pásmo zkázy. Tam nezůstalo zhola nic!

„Podobně vypadala snad jen vybombardovaná města v druhé světové válce,“ lomil rukama ředitel místní školy Kerry Sachetta. „Je to totální devastace,“ pronesl guvernér Nixon a vyhlásil v celém státě Missouri výjimečný stav. Tornáda se totiž mohou kdykoli vrátit...

Situace ve městě je o to horší, že v troskách je i místní nemocnice Svatého Jana. Musela být kompletně evakuována, což stálo sedm z 200 pacientů život. Špitál byl zcela zplundrován a například místní rentgen se našel na dvorku muže, který žije o 70 kilometrů dál. Tak děsná byla síla tornáda!

Hnalo se rychlostí 320 km/h! Před pustošivým živlem varovaly sirény ještě 200 kilometrů jižně od Joplinu, i tady se lidé museli evakuovat. Větrné víry se o víkendu prohnaly také Kansasem, Minnesotou a Wisconsinem. Všude po nich zůstala podobná spoušť, desítky zraněných a nejméně dva mrtví.

Jen za poslední měsíc řádila tornáda na území sedmi států amerického jihu a zabila nejméně 350 lidí! Tak silné a ničivé bouře USA zažily naposledy v roce 1925.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.