Islandská Sopka Grímsvötn včera opět explodovala! Prach se valí na Česko! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Islandská Sopka Grímsvötn včera opět explodovala! Prach se valí na Česko!

Fotografie
Fotografie (internal)

Je to přesně rok a dva měsíce, co vybuchla islandská sopka Eyjafjallajökull a na měsíc ochromila leteckou dopravu nad Evropou. Stroje nemohly vzlétnout, lidé na letištích dlouhé hodiny marně čekali na odlet. Teď Evropu straší islandská sopka Grímsvötn, která začala soptit v sobotu 21. května.

Včera třetí den chrlila popel a dým do výšky 10 kilometrů. Sopečný prach se pomalu posunoval nad Velkou Británii, Francii a Španělsko! „Letošní erupce Grímsvötn byla mnohem větší a intenzivnější než loňská erupce Eyjafjallajökull. Jihovýchod Islandu je téměř v úplné tmě a pod silným nánosem popela,“ uvedl islandský geofyzik Magnus Gudmundsson.

Nejdůležitější islandské letiště Keflavík bylo uzavřeno a Norsko zrušilo letecké spojení se Špicberky. Desítky letů musely být zrušeny také na severu Británie. I v Česku se oči meteorologů upínají k obloze s obavou, že prach zasáhne naše území a ochromí dopravu.

„Nelze vyloučit, že se prach nedostane nad střední Evropu a omezí dopravu do Severní Ameriky. Letečtí meteorologové situaci nepřetržitě sledují. Pokud simulace britské meteorologické služby vypočte rozšíření prachu i nad Českem, vydá služba výstrahu,“ vysvětlil Petr Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu.

„Pak bude na ministerstvu dopravy, zda omezí či zastaví leteckou dopravu nad naším územím,“ dodal.

Sopka ovlivní letní počasí

Málo slunce, mraky, zima, přívalové deště i kroupy. Tak vypadalo loňské léto po výbuchu islandské sopky Eyjafjalajökull. A podobné to podle odborníků může být i letos po výbuchu její sestry Grímsvötn!

Podle meteoroložky Dagmar Honsové se vyvržený prach může dostat do vyšších vrstev atmosféry a vytvořit vrstvu, která odráží sluneční paprsky. „Pak lze očekávat kromě nižších teplot i intenzivnější srážky a krupobití,“ popsala Aha!.

Něco podobného se totiž stalo i v případě loňského výbuchu a léto bylo jako na houpačce. Erupce sopečného prachu takového rozsahu totiž dokáže ovlivnit počasí i v průběhu dalších dvanácti měsíců. Pokud vulkán nepřestane brzy chrlit popílek, máme se na co těšit!

Co když vám popel zkazí zájezd?

➤ Pokud problémy nastanou ještě před odletem, cestovní kancelář vám nabídne alternativu. Jiný zájezd, let do jiné destinace, a pokud nedojde k dohodě, vrátí vám peníze.

➤ Pokud se problémy objeví až během zájezdu, musí vám cestovní kancelář okamžitě pomoci, například tím, že zajistí ubytování. To ale neznamená, že vám musí ubytování a stravu v místě, kde jste uvízli, také zaplatit. Náklady si hradíte sami.

➤ Pokud máte pouze letenku a nastanou problémy, letecká společnost vám vybere jiný let nebo vrátí peníze. Jen v některých případech zajistí ubytování.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.