Probudila se sopka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Probudila se sopka!

Takhle řádí sopka Grímsvötn.
Takhle řádí sopka Grímsvötn. (ČTK/AP,)

Nádherné počasí, které jsme si užívali o víkendu, nás příjemně navnadilo na blížící se léto. Jenže! Na Islandu se k životu probudila ledovcová sopka Grímsvötn, která začala do výšky 20 kilometrů chrlit tisíce tun popela a kouře. Když loni v dubnu zaúřadovala jiná islandská sopka – Eyjafjallajökull, znamenalo to pro nás pokažené léto v oparu...

Sopka Eyjafjallajökull loni srazila na kolena leteckou dopravu a ovlivnila počasí nad celou střední Evropou. Nyní je tu další islandská erupce! Její začátek podle geologů doprovázela série menších zemětřesení. Úřady v okolí sopky Grímsvötn se začaly připravovat na možnou záplavu roztátého ledu. Island včera dokonce kvůli oblaku vulkanického prachu, který sahá až do výše 20 kilometrů, uzavřel hlavní mezinárodní letiště v Keflavíku. V okruhu 200 kilometrů od sopky byla vyhlášena bezletová zóna.

Česko a celá střední Evropa nyní trne, zda sopečný prach nezamíří na jih, nezkazí počasí a neuvrhne stejně jako loni leteckou dopravu do chaosu. Pokud bude sopka chrlit popel dál ve stejné intenzitě, do úterý se dostane sopečný mrak nad Skotsko a do čtvrka a pátku nad zbytek britských ostrovů a také nad Francii a Španělsko. Pak už by nastaly velké problémy.

Zda zasáhne Česko, je otázkou. „Vypadá to, že by se nám mohl sopečný prach vyhnout. Během dneška by sice naši republiku mělo zasáhnout severní proudění, ale brzy se změní na severovýchodní,“ řekla deníku Aha! meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu.

Pokud se její slova potvrdí, neměla by tedy sopka Grímsvötn snad ovlivnit v Česku ani odlety na dovolenou ani počasí v létě.

Aha! Víte, že...

...erupce této sopky nejsou pro geology překvapením? Objevují se pravidelně zhruba každých deset let a trvají krátce. V poslední době vulkán Grímsvötn vybuchl v letech 1993, 1995, 1998 a 2004.

Autor:  ČTK,ajd

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.