Exministr financí Eduard Janota: Infarkt na tenisovém kurtu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Exministr financí Eduard Janota: Infarkt na tenisovém kurtu!

Eduard Janota (†59) působil dlouháléta na ministerstvu financí - nejprve jako náměstek, pak jako ministr.
Eduard Janota (†59) působil dlouháléta na ministerstvu financí - nejprve jako náměstek, pak jako ministr.  (ČTK, ara)

Politickou scénu včera jako blesk z čistého nebe zasáhla zpráva, že ve věku pouhých 59 letech zemřel exministr financí úřednické vlády Eduard Janota. Ekonoma, o němž se povídalo, že bez něho žádná vláda nesestaví rozpočet, zabila náhlá srdeční zástava při hře tenisu v Radovesicích na Litoměřicku.

Janota zkolaboval na tenisovém kurtu při hře s blízkým přítelem Miroslavem Křivánkem. Kurt vlastní další Janotův kamarád, Jiří Procházka. „Hodně se přátelili a pan Janota sem často jezdil nejen na tenis. Je to pro naši rodinu tragédie,“ řekl Aha! Procházkův syn.

Tragédie se odehrála rychle. „Záchranka přijela včas, ale i přes dlouhou resuscitaci už nebylo panu exministrovi pomoci,“ konstatoval ředitel ústecké záchranné služby Ilja Deyl. Neví se přitom o žádné Janotově srdeční vadě. Pravidelně sportoval a kromě stresujícího povolání dodržoval správnou životosprávu. Pozůstalými jsou dva synové a manželka Hana (59), s nimiž se exministr neukazoval na veřejnosti a chránil jejich soukromí.

Z politického okolí jeho náhlý skon nejhůře nesl ministr financí a Janotův blízký kamarád Miroslav Kalousek (TOP 09). „Odešel vynikající odborník, skvělý kamarád, vlastenec a statečný chlap,“ prohlásil.

Slova plná smutku

„Zpráva o úmrtí Eduarda Janoty přišla znenadání a osobně mne velmi zasáhla. Považoval jsem ho za vynikajícího odborníka a slušného člověka. Bude nám všem chybět.“ Petr Nečas, premiér.

„Je to velká ztráta člověka, kterého jsem si vždy vážil jak na pracovní, tak osobní úrovni. Byl otevřený, bezprostřední a vždy přátelský.“ Jan Fischer, expremiér.

„Přišel jsem o velkého kamaráda, kterého jsem znal celou řadu let. Navštěvovali jsme se často v Praze i na Vysočině, a vzhledem k jeho nízkému věku a dobrému zdraví jsem ze zprávy o jeho smrti dvojnásob smutný a překvapený.“ Miloš Zeman, expremiér.

„Je to šokující. Eda byl výborný a slušný úředník. Bude nám všem chybět. Slušní odcházejí, šmejdi zůstávají.“ Mirek Topolánek, expremiér.

„Úmrtí mého přítele Eduarda Janoty je pro mě velmi těžké přijmout a moc mě překvapilo. Navíc jsme před několika dny domlouvali společný tenis.Je to opravdu smutná zpráva.“ Přemysl Sobotka, místopředseda Senátu.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.