Zemřel »táta« Večerníčku Ladislav Simon! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Zemřel »táta« Večerníčku Ladislav Simon!

Ladislav Simon
Ladislav Simon (ČTK)

Melodie znělky Večerníčku, která volá děti k obrazovkám již 46 let, zněla včera smutněji. Zemřel její tvůrce, skladatel Ladislav Simon (†82).

Skladatel zemřel po dlouhé těžké nemoci. „Poslední rozloučení s otcem se uskuteční v rodinném kruhu,“ řekl syn zesnulého, pianista a ředitel Symfonického orchestru Českého rozhlasu Jan Simon.

Ladislav Simon byl skladatel, dramaturg, dirigent a klavírista. Hudbě se věnoval celý život, do povědomí všech Čechů a Slováků se však zapsal pouhými 45 vteřinami hudby! Ty každý den doprovází Večerníček.

Výtvarníkem a autorem postavičky Večerníčka byl Radek Pilař, narozený 1939, který zemřel na infarkt už v roce 1993. Znělku režíroval Václav Bedřich. Ten se dožil úctyhodných devadesáti let a zemřel v roce 2009. Večerníčka namluvil tehdy pětiletý Michal Citavý, který vystudoval ČVUT a dnes podniká.

Aha! Víte, že...

✦ Prvním Večerníčkem, jemuž předcházela znělka s dnes známou postavičkou Večerníčka, byla pohádka režiséra Václava Bedřicha O televizním strašidýlku.

✦ První barevný Večerníček mohli diváci sledovat v roce 1973.

✦ Jediným čistě hraným Večerníčkem je seriál Krkonošské pohádky režisérky Věry Jordánové z roku 1974.

✦ Nejdelším seriálem Večerníčku je s počtem 52 dílů Bob a Bobek (2005).

✦ Večerníček je nejžádanějším programem ČT při prodeji, kromě všech evropských zemí se dostal i do Austrálie, Malajsie, Spojených arabských emirátů, Turecka, Japonska, Číny, Indonésie, Keni, Zimbabwe, Islandu a dalších.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.