Pražská zoo slaví: 75 let a skoro 50 milionů návštěvníků | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Pražská zoo slaví: 75 let a skoro 50 milionů návštěvníků

Oslav se zúčastnil i pražský primátor Pavel Bém, který vlezl k několika zvířatům přímo do výběhu.
Oslav se zúčastnil i pražský primátor Pavel Bém, který vlezl k několika zvířatům přímo do výběhu.

PRAHA – Hlava na hlavě, 12 000 lidí! Tak to vypadalo včera v pražské zoologické zahradě v Tróji. Ta si totiž připomněla již 75. narozeniny!


První byla lvice Šárka...

První návštěvníci prošli turnikety zahrady 28. září 1931. „Podle záznamů bylo tenkrát slunečné počasí, dnes nám moc nepřeje, ale hlavně, že neprší,“ řekl mluvčí zoo Vít Kahle. Ve stejném roce byla postavena i první administrativní budova a voliéra dravců. „V tomto roce si zahrada pořídila také prvního koně Převalského, jejichž chov ji později proslavil po celém světě,“ uvedl Kahle. Až do včerejška pak zahradou prošlo 46 638 990 návštěvníků!

Prvním zvířetem, které patřilo zahradě, byla lvice Šárka, kterou tehdejšímu řediteli Jiřímu Jandovi daroval cirkus Rebernigg. Protože ale neměla vhodnou ubikaci, žila stejně jako někteří další obyvatelé zoo v trojské Jandově vile.

Prvním zvířetem, které se objevilo přímo v zoo, byla vlčice Lotta, a záhy k ní přibyli první koně Převalského, Minka a Ali. „Lákadlem se pak stala první narozená tygřata a později lachtani Hýta a Batul, které zoo daroval herec Vlasta Burian,“ dodal Kahle. Velkým úspěch byl odchov medvědí holčičky Ilun, prvního uměle odchovaného mláděte medvěda ledního na světě.

Dnes žijí v zoo na čtyři tisícovky zvířat. Nejnovějším přírůstkem je kůň Převalského, který se narodil přímo v zoo 6. září a zatím ještě nebyl pokřtěn. Další současnou známou obyvatelkou je populární gorilí mládě Moja.


Autor: Helena Kahnová

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.