Jak porazit vysoký tlak? Tichý zabiják, který ohrožuje milion Čechů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jak porazit vysoký tlak? Tichý zabiják, který ohrožuje milion Čechů!

Normální krevní tlak by měl mít hodnoty nižší než 140/90.
Normální krevní tlak by měl mít hodnoty nižší než 140/90. (Profimedia.cz)

Zatímco dnešní den je Mezinárodním dnem mozkové mrtvice, úterý 17. května bude pro změnu »zasvěceno« hypertenzi, tedy vysokému krevnímu tlaku. Obě diagnózy spolu souvisejí a hypertenze se mnohdy stává předstupněm právě mozkové mrtvice.

Co vlastně hypertenze neboli vysoký tlak je, jaké jsou její příčiny, jak choroba postupuje a jak se jí bránit? Na tyto a další otázky spojené s vysokým tlakem odpověděl Nedělnímu Aha! známý internista MUDr. Bohumil Ždichynec, CSc. Své tipy pak přidal i léčitel Jan Dytrych.

Postup choroby a příznaky

Hypertenze znamená dlouhodobě zvýšené napětí a napínání cévní stěny a srdečního svalu. Vysoký tlak totiž nebolí a nedává o sobě vědět. Nevznikají obtíže, které by vás nutily k návštěvě lékaře a díky tomu i včasnému záchytu hypertenze.

Někdy se může hypertenze projevovat bolestmi hlavy, bolestmi na hrudníku, únavou nebo poruchami spánku. V pokročilých stadiích se objevují příznaky z poškození jiných orgánů dlouho trvajícím vysokým krevním tlakem. Je to dušnost, bolesti na hrudníku závislé na námaze (stenokardie), infarkt srdce, poruchy funkce ledvin a zraku. Stručně lze říci, že čím dříve je léčba zahájena, tím lépe.

Čím vyšší je krevní tlak a čím závažnější jsou změny na cévách oční sítnice, tím horší je prognóza. Účinná medikamentózní kontrola hypertenze dokáže zabránit většině komplikací a prodlužuje život pacientů.

Řízení krevního tlaku

Ledviny jednak řídí množství tekutin a solí v těle, což tlak přímo ovlivňuje, a také řídí krevní tlak hormonálně (uvolňováním určitých látek do krve) i ovlivněním jeho nervového řízení (proto je při nemocech ledvin sklon k vysokému krevnímu tlaku).

Ženy a hypertenze

Mezi nejdůležitější rizikové faktory patří antikoncepční pilulky. I když nové typy antikoncepčních pilulek mají podstatně menší vliv na krevní tlak, stále u malého procenta žen, které je užívají, dochází ke zvýšení krevního tlaku nad 130/85mmHg.

Proto je třeba zkontrolovat krevní tlak před užíváním antikoncepčních pilulek, stejně jako v průběhu jejich užívání. Vysoký krevní tlak v době těhotenství se dá zvládnout léky a zmizí po narození dítěte. Někdy je spojen s otékáním nohou anebo výskytem bílkoviny v moči. Pokud se neléčí, může způsobovat křeče anebo bezvědomí (kóma) končící možným úmrtím matky i dítěte.

Přirozená prevence

Tyto přístupy samostatně (bez léků) se uplatňují v počátečních stadiích hypertenze. Důležitý je pravidelný pohyb, úprava nadváhy, nekouření, snížení spotřeby alkoholu pod 30 g za den, omezení solení (pod 6 g za den), změna stravovacích návyků.

Lze léčit hypertenzi správnou stravou?

K potravinám, které tlak zvyšují, patří ty, které obsahují hodně sodíku (např. některé uzeniny a konzervy). Naopak některé tzv. funkční potraviny příznivě ovlivňují správnou funkci srdečního svalu a nervů. Některé doplňky stravy kupříkladu pozitivně působí při stresu a úzkostných stavech, přítomný mléčnan hořečnatý je významným protikřečovým faktorem.

Obsahuje také silné antioxidanty, které pomáhají chránit buňky srdce před škodlivými účinky volných radikálů. Ve stravě je důležitý i hořčík, obsažený ve větší míře v listové zelenině a některých minerálních vodách se střední mineralizací a současně s nižším obsahem sodíku.

Co také tlak snižuje?

Ovoce, zelenina, olivový olej, ryby, celer, česnek. Vegetariáni mají pozoruhodně nižší tlak krve. V jedné studii, realizované na souboru 31 000 mužů středního a vyššího věku v průběhu sledovaného období čtyř let, zjistili lékaři z Harvardské univerzity, že muži, kteří jedli málo ovoce a zeleniny, byli ke vzniku hypertenze náchylnější o 46 % oproti mužům, kteří konzumovali denně množství vlákniny obsažené v pěti jablkách.

Pomáhá hořčík

Studie z poslední doby poskytly velice užitečné informace o ochranném působení hořčíku proti arterioskleróze. Pokusy ukázaly, že aktivizacípůsobku enzymu cholesterinesterázy (odbourávající cholesterol) snižuje hořčík koncentraci cholesterolu v krvi, a dokonce může odstranit i cholesterol usazený v cévách. V pitném režimu podáváme pravidelně minerální vody s nižším obsahem sodíku a vyšším obsahem hořčíku a do stravy zařadíme hodně listové zeleniny.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.