Unikátní stavba v Polsku: Dům, který se mění v pevnost! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Unikátní stavba v Polsku: Dům, který se mění v pevnost!

Unikátní stavba v Polsku
Unikátní stavba v Polsku (KWK Promes )

Že je svět na počátku 21. století pořádně nebezpečný, o tom není třeba pochybovat. A jeden polský boháč, jehož jméno nicméně zůstává utajeno, se cítil asi ohrožený více než kdo jiný.

Nechal si proto nedaleko polské metropole postavit dům, který se dokáže během několika málo minut změnit v betonový bunkr. Žádný živel, žádní vandalové, a dokonce ani radiace by neměli obyvatele ohrozit. Jak to vlastně všechno funguje a vypadá? Pojďte se podívat...

Jen moderní vilka?

Možná byste si řekli, že jde prostě o luxusnější vilku, snad je jen trochu extravagantní a hodně moderní. A zřejmě by vás napadlo i to, že její majitel zjevně nemá hluboko do kapsy. Dům je jedna velká betonová kostka s proskleným přízemím i patrem a také menší vedlejší stavbou, která je v podstatě luxusním krytým bazénem.

Celý pozemek je veliký 2500 m², obyvatelná plocha domu má luxusních 567 m². Slušný dům, že? Ale to není zdaleka všechno! V domě se dá totiž nejenom bydlet, ale lze jej během chvíle přeměnit na v podstatě nedobytný betonový bunkr.

Jak? Velká část domu je na první pohled prosklená. Ve chvíli, kdy ale majitel zmáčkne tlačítko, se dům začne zavírat a všechny skleněné plochy začínají mizet pod robustní vrstvou betonu. Na jedné straně se stáhne obří kovová roleta, lávka na opačné straně domu se zatáhne dovnitř jako padací most na středověkém hradě.

Obří betonové okenice zase neprodyšně uzavřou všechna okna. Během několika minut je tak dům zcela uzavřen a dovnitř se nedostane nikdo a nic. Údajně ani radioaktivita!



Přečtěte si
PetrDostal
28. 9. 2023 • 21:14

My jsme si nechali postavit úplně klasický rodinný dům od firmy http­s://nas­taveb­ni.cz/ . Nechtěl jsem vymýšlet nic extra, nepotřebuji vyčnívat originalitou a experimentovat, takže máme přízemní bungalov a jsem hlavně rád, že už konečně bydlíme . Bydlení v domě se zahradou se s tím v paneláku nedá vůbec srovnávat .

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.