Hitlerovy obrazy šly na dračku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Hitlerovy obrazy šly na dračku

Adolf Hitler
Adolf Hitler  (: ČTK)

LONDÝN – Nacistický vůdce Adolf Hitler by měl radost. Jeho obrazy se včera dražily v Lostwithielu, malém městečku na jihozápadě Anglie. Aukce vynesla skoro pět milionů korun. Hitler, který měl od malička umělecké ambice, je namaloval ve svém mládí během 1. světové války

.

Celkem se dražilo 21 skic a akvarelů. Malby se po více než 60 letech našly na půdě jednoho domu v Belgii a z uměleckého hlediska jsou hodnoceny jako „práce amatéra“. I přesto je chtěly získat stovky zájemců. Na kolekci se v aukční síni telefonicky informovali i zájemci z Ruska, USA či Jižní Afriky.

Krabice s akvarely francouzských krajinek se našla na půdě jednoho domu v Belgii, kde je v roce 1919 nechala při návratu domů rodina válečných uprchlíků z Francie. Hitler je namaloval zřejmě během zimních měsíců, které v letech 1916 až 1918 trávil jako desátník německé armády ve francouzském městě Le Quesnoy poblíž hranic s Belgií. Obrázky nesou signatury »AH« nebo »Adolf Hitler«, podle znalce jsou ale méně kvalitní než další známá Hitlerova díla.

Dosud nejvyšší ceny dosáhl jeden Hitlerův obraz při loňské aukci, když byl německý zájemce ochoten za něj zaplatit v přepočtu 313 000 korun.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.