Statečný Alánek Tomas: Čtyři roky v kómatu! Teď se z něj probral! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Statečný Alánek Tomas: Čtyři roky v kómatu! Teď se z něj probral!

Fotografie
Fotografie (internal)

Život se umí někdy krutě vysmívat! Své o tom ví Alena Tomasová z Prahy, která je maminkou těžce postiženého Alánka (5). Chlapeček se narodil jako zdravé miminko a vyrůstalo z něj šikovné a usměvavé dítě. Zrádná pneumokoková meningitida ale vše změnila... Alánek se ocitl na rozhraní života a smrti. Upadl do kómatu, ze kterého se probral až skoro po čtyřech letech…

Otec rodinu opustil

V únoru 2007 pneumokok zaútočil. Chlapec upadl do bezvědomí, v umělém spánku se  přidala celková otrava organismu. Lékaři ročnímu klučinovi voperovali hadičku z mozku do bříška, aby se nezavodnil mozek, a v podstatě se chodili dívat, jestli už umřel...

Stejně tak se zachoval v té době jeho vlastní otec. Dal manželce na vybranou – buď doma budu já, nebo ta ležící mrtvola. O rodinu, v níž byla kromě Alánka i tehdy sedmiletá Natálka, se přestal zajímat a nakonec ji opustil.

„Pro mě nepřicházelo v úvahu dát syna do ústavu a jít do práce. Tvářit se, jako by nebyl. Bylo mi jasné, že jsem v tom sama. Tolik jsem se bála, že jsem si říkala: nebudu na smrt myslet, zatím jen stojí za rohem. Možná se jí už dívám do tváře, ale ještě mi dává šanci,“ vzpomíná paní Alena, která u chlapcovy postýlky strávila dlouhé hodiny, na své dítě mluvila a neustále se ho dotýkala.

„Prosila jsem všechny bytosti, co jsou, o záchranu Alánka. Zdálo se mi, že je všechno jen zlý sen, že se ráno probudím a malý, ten věčný smíšek, bude zase stát v postýlce,“ vypráví.

Alánek se probral z kómatu

Po 6 týdnech byl chlapec z nejhoršího venku, ale domů přišel ve stavu, kdy nic kolem sebe nevnímal. Další roky byly ve znamení tvrdé dřiny a nejrůznějších terapií. Chlapeček postupně otevřel oči, ale stále nevnímal....

K obrovskému zlomu došlo poté, co paní Alena našla terapeutku, která Alánkovi unikátní technikou a prací s podvědomím odblokovala psychiku. Po 9 měsících práce se stal doslova zázrak!

„Alánek začal skutečně vnímat, sleduje nás očima, usmívá se, slyší, reaguje na podněty, pozná, proč ho dávám na nočník, občas pohne rukama. Než upadl do kómatu, ještě nemluvil, tak se to teprve bude učit,“  popsala Alena, která ví, že teď nastává nová etapa dřiny na dalším chlapcově psychickém i fyzickém vývoji.

Terapie jsou účinné a intenzivní, ale také stojí hodně přes desetitisíce. Peníze na ně ale mamince samoživitelce chybějí...

Co je pneumokoková meningitida

Jedná se o zápal mozkových obalů způsobený pneumokokem. Vyskytuje se zejména u malých dětí. Mezi projevy nemoci patří velmi vysoké horečky, těžká schvácenost, poruchy vědomí a bolesti hlavy. Základním příznakem je neschopnost předklonit hlavu a dotknout se bradou hrudi. Nemoc zabije přes 20 % nemocných. Proti pneumokoku  můžete své dítě účinně ochránit očkováním.

Pomůžete Alánkovi?

Maminka Alánka potřebuje peníze na nejrůznější speciální cvičení a intenzivní rehabilitační péči o chlapce. Veřejná sbírka pro Alana Tomase je zaregistrována u Hlavního města Prahy. Číslo účtu je: 235761525/0300. Více o chlapci najdete na webu: www.alanek.cz

Přečtěte si
cvalda
9. 5. 2011 • 16:55

příště budu používat jemnější výrazy Zadnice by prošla?

cvalda
9. 5. 2011 • 16:49

Je to pro rodinu tragedie,tím vice tu ženu obdivuji.Zato její muž se zachoval jako hyena a zasloužil by AHA promine, nakopat do ***e!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.