Mrtví holubi budí hrůzu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Mrtví holubi budí hrůzu

Holubí trus musejí likvidovat specializované firmy. Nutný je ochranný oblek a respirátor
Holubí trus musejí likvidovat specializované firmy. Nutný je ochranný oblek a respirátor (pro Aha!: František HLAVÁČ)

PRAHA – Ptačí chřipka děsí! Čím dál tím víc lidí teď s hrůzou pozoruje i hejna holubů. Jen v Praze jich žije na 150 tisíc, dostanou se všude. Vrstvy trusu a mrtvá holubí těla »zdobí« půdy, světlíky, průchody. Máme se bát?

Ptačí chřipka udeřila na Česko. Šíří se strach. „Holubů je tu strašně moc, to víte, že se bojíme, máme malé dítě. Obrovská holubí hejna donedávna byla i na střeše pošty přímo proti našim oknům,“ řekla Blanka Hronová z pražských Vršovic. Místní radnice teď holubům vyhlásila válku.

„Vytipovali jsme domy, kde je situace nejhorší. Necháváme čistit půdy a zajistit všechny otvory pletivem, aby se tam holubi už nedostali,“ řekl místostarosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík. Úřad spěchá, blíží se totiž doba, kdy holubi začnou hnízdit. A rychlost, s jakou jich ve městech přibývá, je obrovská. Zatímco třeba v Brně jich v roce 1945 byly jen dvě stovky, dnes už jich tu sídlí na třicet tisíc! Jen v Praze za rok vyprodukují na 500 tun trusu!

„Odborníci holubům pro jejich nebezpečnost přezdívají »létající potkani«. Mohou totiž přenášet nebezpečné infekční choroby. Na jejich tělech navíc žije hmyz, cizopasníci a roztoči. Holubí trus také může vyvolávat těžké alergické reakce,“ podotkl šéf zdravotní komise radnice Prahy 10 Boris Šťastný. Riziko, že by holubi začali šířit i ptačí chřipku, není příliš velké. Firmy specializované na ochranu proti holubům však postup nákazy sledují s obavami. „Pokud se nemoc bude šířit mezi městským ptactvem, uvažujeme o omezení určitých pracovních úkonů, abychom nevystavovali naše pracovníky příliš vysokému riziku,“ uvádí na svých internetových stránkách jedna z těchto společností.

Čtěte více v dnešním tištěném Aha!

29.3.2006

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.