První letošní případ klíšťové encefalitidy: Kluk (12) bojuje o život | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

První letošní případ klíšťové encefalitidy: Kluk (12) bojuje o život

Klíště – nenápadný přenašeč nemocí.
Klíště – nenápadný přenašeč nemocí.

Lékaři v Třebíči bojují o život kluka (12), prvního letošního pacienta v Česku s klíšťovou encefalitidou.

Leží ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče. Své o nemoci ví i zdravotní sestra Jindra Kracíková (58) z Prahy, které »jarní« klíště loni zkazilo celé léto, do září byla v neschopnosti a dodnes trpí únavou. A to může mluvit o velkém štěstí...

Zakousnuté klíště si Jindra vyndala klasickým způsobem, do týdne ale dostala teplotu. „Lékařka mi řekla, že si nemyslí, že by to bylo od klíštěte, ať si ji srazím paralenem. Teplota nicméně nemizela. A protože jsem zdravotník, tak jsem se domluvila s lékařem v nemocnici a on mi nasadil antibiotika,“ popisuje Jindra, která chodila dál do práce.

Jenže pak se vše zhoršilo. „Skoro jsem nechodila, jen s dopomocí. Zadrhávala jsem v řeči, byla jsem zmatená. Byly to tři týdny od zakousnutí klíštětem,“ popisuje.V nemocnici ji okamžitě hospitalizovali, vyšetření potvrdila klíšťovou encefalitidu, a nasadili léčbu.

Měla štěstí, přišla, jak se říká za minutu dvanáct. Dva týdny musela v nemocnici jen ležet, nemohla číst, dívat se na televizi. „Pocity byly strašné, měla jsem pocit, že to nepřekonám. Neorientovala jsem se v prostoru, nedokázala se soustředit,“ vypráví Jindra.

Následovala pracovní neschopnost a rekonvalescence, do práce šla znovu až v říjnu – jediný parazit Jindře zkazil celé léto a s následky, i když jen velmi mírnými, bojuje dodnes...

Klíšťová encefalitida

Jde o virové onemocnění, antibiotika jsou proti němu neúčinná. Po uplynutí inkubační doby (7 až 14 dní) se objeví příznaky podobné chřipce (únava, zvýšené teploty, bolesti kloubů a svalů).

Poté ustoupí, ale virus se v těle množí a přichází druhá fáze nemoci. Pokud pronikne do mozku, nastupují bolesti hlavy, závratě, malátnost, vysoká teplota a pacient musí do nemocnice.

Výjimečné nejsou trvalé následky – ochrnutí, mentální postižení, hrozí riziko smrti. Loni v Česku nemoc zabila 3 lidi! Jedinou ochranou je očkování. Bezplatnou poradnu lékaře a test na riziko nákazy najdete na: www.pozorkliste.cz.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.