Den v nemocnici?: Zaplatíme stovku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Den v nemocnici?: Zaplatíme stovku!

Některé léky mohou na sluníčku pěkně potrápit.
Některé léky mohou na sluníčku pěkně potrápit. (: internet)

Poslanecká sněmovna v úterý v noci podpořila novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění.

Pacientům se tak zvýší poplatek za den v nemocnici ze současných 60 korun na rovnou stovku. Schválíli novelu Senát a prezident, od příštího roku tak budeme platit o 40 korun víc.

Ani nyní se ale nebudou poplatky za pobyt v nemocnici počítat do ročního ochranného limitu, který je standardně 5000 korun ročně, pro děti a důchodce pak 2500 korun ročně.

Jde o limit, nad který už pacient není povinen hradit poplatky.Novela má také umožnit dělit péči na standard a nadstandard, což pobouřilo hlavně levicové politiky.

Standardní péče by byla hrazena z pojištění, za lepší péči by se pak platilo. Lepší umělý kloub či kontaktní čočky místo brýlí, to vše by sem mohlo patřit. O rozlišení ale ještě musí rozhodnout odborníci.

Co obsahuje novela

● Zvýšení poplatku za den v nemocnici z 60 Kč na 100 Kč.

● Umožnění rozdělení péče na standard a nadstandard.●  Až milionovou pokutu pro lékaře, který pacientovi nesdělí, jaká péče je standardní, a za co si bude muset naopak připlatit.

●  Konec úhrad pojišťoven na podpůrné léky (přípravky na hubnutí, pálení žáhy, lepší paměť apod.)

Za tyhle léky zaplatíme víc

Návrh potvrdil, že pojišťovny nebudou muset doplácet nic na zhruba tři stovky tzv. doplňkových léků – jde o léky, které spíše pomáhají, než léčí.

„Jde například o krémy na křečové žíly, přípravky na hubnutí, na zlepšení paměti. Zkrátka něco mezi vitaminem a lékem,“ řekl Aha! mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Výdaje za tyto léky se navíc nebudou počítat do ochranného limitu. Podívejte, jaké to budou.

30 korun za celý recept? Leoš Heger: Už brzy!

Původně spořivá vláda Petra Nečase (ODS) sice avizovala ještě vyšší regulační poplatky, zároveň ale také chtěla třicetikorunový poplatek nikoliv za položku na receptu, ale za recept celý.

Některým pacientům by to přineslo značnou úlevu. Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) nešlo změnu prosadit okamžitě, protože byla legislativně moc komplikovaná. Vládě ji ale brzy předloží, nejspíše už v červnu!



Přečtěte si
illis
7. 5. 2011 • 23:41

provádí, jak ožebračuje národ. Sami si žijí mnozí nezaslouženě za peníze poplatníků. Misto, aby udělali něco proto, aby už nikdo netuneloval podniky, aby stát nesmyslně nepodporoval lumpárnu a více kontrolovali státní zakázky, které jsou vždy předražené, tak oni si zchladí žáhu na lidech. Co by byli všichni i bez obyčejných dělníků, prodavačů, kuchařů a jiných profesí. Ano dobře, zaplatím stovku za den pobytu v nemocnici, ale složenku na nájem pošlu Hegerovi na Ministerstvo zdravotnictví, ať mi to hezky z ministerského platu zaplatí. On na to na rozdíl ode mne bude mít, já už potom ne .

marmat
6. 5. 2011 • 10:52

To,že je to v nemocnici, znamena ale ZˇAROVEŇ , že pacient po operaci na "křížkové" lázně (bezplatná následná péče)kdekoliv v ČR, zaplatí za 3neděle -měsíc pobytu u recepce lázní mimo lázeňské taxy (asi30,-/den) ještě POUHÝCH 2 -3.000,-Kč. Doma činži+služby a v lázních MÍSTO VÝLETU S BOHATŠÍMI PACIENTY, SI ŠOUPNE TAK AKORÁT PŘEDNÁŠKU ZADARMO !!! Nedejbože, že by k tomu třeba NEMÍSTNĚ chrápal a musel bydlet sám!!! To by ze ŠTROZOKU vytáhnul ještě asi 7-10.000,- za druhou -neobsazenou postel!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.