Práce poslanců?: Jen žvanění! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Práce poslanců?: Jen žvanění!

Poslanci ČSSD (zleva)J. Foldyna, F. Bublan a B. Sobotka.
Poslanci ČSSD (zleva)J. Foldyna, F. Bublan a B. Sobotka.  (ČTK)

Nepracovat, jen mlátit hubou!

S takovým záměrem včera usedli ve Sněmovně poslanci ČSSD a KSČM. Rozhodli se blokovat projednávání zdravotnických reforem.

Zabývat se měli například vládním návrhem na navýšení poplatku za pobyt v nemocnici. Od podzimu bychom měli místo 60 Kč za den platit 100 Kč. A také standardů a nadstandardů – co dostaneme ve špitále zdarma, na co připlatíme.

„Uděláme vše pro to, aby zákon nebyl schválen,“ řekl šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Jeho poslanci se tak hlásili opakovaně do diskuse a blokovali práci Sněmovny.

Ještě než ke zbržďování došlo, odsouhlasili poslanci návrh Petra Gazdíka (TOP 09), aby Sněmovna mohla jednat i po půlnoci. Šéf poslanců ODS Petr Tluchoř ke zvolené strategii ČSSD řekl: „Je to klasický příklad obstrukčního jednání.“

Co je dál v reformách?

● Posílení práva a postavení pacientů – možnost konzultace zdravotního stavu u jiného doktora, přítomnost blízké osoby v nemocnici, právo na informace o ceně zákroků a způsob jejich hrazení.

● Prodloužení dojezdu záchranné služby k pacientovi ze současných 15 minut na 20 v odlehlých místech republiky (zejména na horách) nelze současný limit dodržet.

● Koaliční politici jednají o návrhu ministra Hegera, aby se nově platilo za recept 30 korun, dosud se tolik platí za položku na receptu, mohou na něm být dvě.

● Navýšení regulačních poplatků za návštěvu lékaře. Bez doporučení praktika bychom platili u specialisty 200 Kč místo nynějších 30 Kč, u praktika bychom v případě, že u něj nejsme registrováni místo 30 Kč zaplatili 90 Kč.

● Regulační poplatky by měly být příjmem zdravotního pojištění, pojišťovna by o vybrané poplatky zaplatila lékařům méně. Lékaři tuto skutečnost odmítají, již při zavádění regulačních poplatků ji však prosazovala i opoziční ČSSD.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.